Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия е готова да бъде посредник за уреждане на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, съобщи РИА Новости, цитирайки високопоставен източник от руското външно министерство.

"В контекста на политическото уреждане на сирийската криза ние успяхме да създадем т .нар. Виенска група с участието на Саудитска Арабия и Иран. Надяваме се, че този механизъм ще продължи активната си работа в търсенето на политическо разрешение в Сирия", каза дипломатът, пожелал анонимност.

Според него Москва "е свързана с добри отношения и с Техеран, и с Рияд, и като приятели ние бихме били готови да изиграем, ако се наложи, посредническа роля с цел уреждане на съществуващите и нововъзникналите противоречия между тези две страни".

Дипломатът отбеляза пред РИА, "че имаме кредит на доверие и от иранците, и от саудитците". "Отдавна имаме предложение (за посредничество), и ние предлагахме да се проведат такива срещи на руска територия по инициатива на руския външен министър", добави той.

Конфликтът между двете ислямски страни рязко се изостри след екзекутирането в Саудитска Арабия на видния шиитски теолог шейх Нимр ан Нимр в събота. Това предизвика вълна от негодувание в Иран, при което разгневени шиити нападнаха дипломатическите мисии на Саудитска Арабия в Техеран и Мешхед. Снощи Рияд обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Техеран.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 8 години

Голяма,голяма..колко да е голяма..

51

Анонимен

преди 8 години

66 Ot koga SS станаха шийти

50

SS

преди 8 години

Най-добре Русия ще посредничи за уреждане на конфликта между Иран и Саудитска Арабия,като уреди Иран със съответната технология за ядрено оръжие. - Тогава отвратителната саудитска монархия (хамериканска марионетка) ще стане мека като памук...

fallback