Снимка: архив, Reuters

Капитанът, първият помощник и старшият механик на руския товарен кораб "Иван Бобров", който е бил задържан от датската полиция в петък, по решение на съда остават в ареста за две седмици, предаде ТАСС.

Товарният кораб, пътуващ от британското пристанище Ипсиуч за Рига, сутринта на 1 януари преминавал през датския пролив Йоресун. Съдът се отклонил от курса си, след което по радиото с него се свързала датската морска спасителна служба, чиито служители заподозрели, че руският екипаж е пиян.

Пристигналата полиция установила, че алкохолът в кръвта на капитана, неговия помощник и старшия механик превишава допустимите от датското законодателство 0,5 промила. Тримата били арестувани, а корабът с 9 души екипаж по настояване на датските власти останал на котва в пристанището Елсинор.

Според датски медии детайлните кръвни проби ще бъдат готови идната седмица. Моряците са застрашени от затвор, а собствениците на кораба - от голяма глоба.

През последните 2 години в датски води са регистрирани десетина случая, при които капитани на кораби са задържани заради пиянство, отбелязва ТАСС. Сред тях има холандци, поляци, руснаци и украинци.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase