Снимка: архив, Reuters
fallback

За първата годишнина от джихадисткия атентат, покосил 12 души от екипа на "Шарли ебдо", френският сатиричен седмичник излиза в сряда със специален брой, на чиято първа страница е изобразен брадат бог, въоръжен с автомат Калашников и окървавена дреха, под заглавие: "Година по-късно убиецът продължава да шета".

За специалния брой е предвиден тираж от около един милион екземпляра, десетки хиляди от които ще бъдат изпратени в чужбина. За Германия са поръчани 50 000 бройки, посочва АФП.

В него има рисунки на избитите художници - Кабю, Волински, Шарб, Оноре, както и на външни автори - френската министърка на културата Фльор Пелрен, кинозвездите Изабел Аджани и Жюлиет Бинош, на видни интелектуалци като Елизабет Бадентер, бангладешката Таслима Насрин, музиканта Ибрахим Маалуф.

Художникът и собственик на списанието Рис, който бе тежко ранен на 7 януари миналата година, е автор на яростна редакционна статия в защита на светските принципи и срещу "фанатиците, оскотели от Корана". "Убежденията на атеистите и хората със светска нагласа могат да преместят повече планини от вярата на набожните", зарича се той.

На 7 януари 2015 г. джихадисти избиха 12 души от редакцията на "Шарли ебдо" заради публикуваните карикатури на пророка Мохамед, напомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Веско

преди 8 години

Като чета коментарите, явно сме готови да се увием в чаршафи и дупим по 5 пъти на ден. На никой ли не му пука, че 1000 годони исляма завоюва територии обикновено с рязане на глави , а сега и ползва демокрацията.

16

реалист

преди 8 години

До 5 Като напише някой вестник нещо гнусно за ***, тогава ги оправдавай със свободата на словто. Не трябва да се бърка свободата със свободията.

15

ivailo1403

преди 8 години

*** от ш.ебдо искат пак да гушнат букета.

fallback