град Импхал, снимка: Reuters
fallback

Силно земетресение с магнитуд 6,8 разтърси тази нощ североизточна Индия, близо до границата с Мианма (Бирма) и Бангладеш, съобщи геофизическият институт на САЩ, цитиран от Франс прес и БТА.

Трусът е ударил в 4 ч. и 35 мин. местно време, на 33 км североизточно от град Импхал, столица на щата Манипур. Шест души са загинали. Ранените са около сто. Петима са загинали в Индия и един в Бангладеш, съобщи ДПА.

Седемте щата в североизточна Индия, свързани с останалата й територия с тесен коридор, са в зона с честа сеизмична активност. Граничният район е изолиран и слабо населен от бирманската страна на границата, отбелязва АФП.

Индийската метеорологична агенция съобщи, че трусът е бил с магнитуд 6,7, с епицентър в района Таменглонг, в щата Манипур, и с дълбочина 17 км, предаде Асошиейтед прес. Според геофизическия институт на САЩ дълбочината му е била на около 55 км.

Земетресението е усетено в целия район, включително в съседните Мианма (Бирма), Бангладеш и Бутан.

Пораженията са най-големи в Импхал, където са прекъснати електропроводи и телефонни връзки и са разрушени няколко десетки сгради.

Жертвите и пораженията от земетресението са по-малко от очакваното, защото сградите не са високи и епицентърът е бил в слабо населен район, добави висш служител, цитиран от ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback