Снимка: Reuters, архив
fallback

Саудитска Арабия екзекутира днес 47 души, осъдени за тероризъм, сред които виден шиитски духовник, предаде Ройтерс, като се позова на саудитското министерство на вътрешните работи.

Повечето от екзекутираните са замесени в серия атентати, извършени от Ал Каида през периода 2003-2006 година. Сред тях е видният шиитски духовник Нимр ал Нимр. Името му бе сред 47-те, съобщени от националната информационна агенция на Саудитска Арабия.

Ал Нимр беше централна фигура в шиитските протести, които избухнаха през 2011 година като част от Арабската пролет. Екзекуцията му може да предизвика нови безредици сред шиитското малцинство в кралството, отбелязва Асошиейтед прес.

Иран бе предупредил, че екзекутирането на Нимр ще струва скъпо на Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия е извършила най-малко 17 екзекуции през 2015 година по данни на няколко правозащитни организации. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 8 години

Гледах реч на човека...изглеждаше интелигентно и говореше за човешки права.Въобще не ми изглеждаше на религиозен фанатик.

10

Анонимен

преди 8 години

А аз защо си мисля, че като падне цената на нефта се отразява на страните от ОПЕК? Че и на други, дето са нефтопроизводители...

9

щщд

преди 8 години

Време е Съединените щати да донесат демокрацията и в саудитското кралство ,така както ядонесоха в Ирак,Либия и Египет и народите на тези страни заживяха щастливо в мир и благоденствие.

fallback