Снимка: Архив Reuters

Новогодишното поздравление на президента на Русия Владимир Путин в продължение на много години е неразделна част от празника, пише руският вестник "Комсомольская правда“, цитиран от "Фокус". Обикновено държавният глава пожелава на гражданите на страната това, което желае и за себе си и семейството си. Но тази година той отдели особено внимание в обръщението си на тези, които заради служебни задължения нямат възможност да посрещнат 2016 година с любимите си хора.

"Ние сме благодарни на всички, които ден и нощ, през делничните дни и празниците, винаги са на работа“, каза Путин. "Днес, бих искал да поздравя специално войниците, които се борят срещу международния тероризъм“, добави държавният глава.

Специални пожелания в празничната наздравица на президента бяха отделени за родителите и децата, които празнуват Нова година разделени.

"Нека си пожелаем успех, радост и щастие. Да благодарим един на друг за разбирането и подкрепата, за участието и чувствителността. И не забравяйте да вдигнем тост за просперитета и благосъстоянието на Русия“, завърши Путин.

Първите минути на новата 2016 година министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков пък прекара на работното място - в националния кризисен център, пише вестник "Российская газета“.

"Центровете за управление на кризисни ситуации във всички региони на Русия не са регистрирали никаква извънредна ситуация и значими произшествия в първите часове на 2016“, съобщи Пучков на конференция в Националния център за управление при кризи. Той традиционно прекарва Нова година и рождения си ден на работното място. След като изслуша докладите, Пучков припомни, че правителството и единиците за действие при извънредните ситуации към Министерство от 20 декември до 11 януари са преминали към режим на повишена готовност.

"Моля ви да не се отпускате. Новогодишната нощ е трудна и напрегната“, заяви министърът.

За паника на руския туристически пазар съобщи говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия (РСТ) Ирина Тюрина, предаде вестник РБК.

"Получаваме обаждания от туристи от различни градове, които се интересуват от съдбата на платените ваучери; или туристически агенции, които не знаят какво да кажат на туристите“, каза тя.

По думите на Тюрина, PCT вярва, че Ростуризм е избрал неподходящо време да обяви изключването на 19 фирми от федералния регистър на туроператорите. "Не е ясно защо беше необходимо да се вземе такова решение точно на 30 декември, по време на пика на зимния сезон, когато десетки хиляди туристи летят или трябва да летят за почивка. Да не говорим за факта, че изключването от операторите от регистъра е абсолютно безпочвено“, каза говорителят на организацията.

На 30 декември Ростуризм обяви, че от 1 януари изключва от федералния регистър на туроператорите 19 юридически лица, свързани с турски бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase