Снимка: Reuters

Полицията в Мюнхен беше вдигната на крак заради сериозна заплаха от терористичен акт, съобщиха германските медии. Това беше съобщено малко преди да настъпи Нова година в Германия – 01.00 ч. българско време.

Отцепени бяха централната гара в Мюнхен и гара "Пазинг”.

"Имаме конкретни доказателства, които не можем да пазим в тайна" каза говорител на местната полиция. Апелът към хората е да избягват масови събирания.

Властите в Мюнхен препоръчаха на хората да избягват железопътните гари и по-специално централната, която е евакуирана и влаковете не спират на нея.

Полицията съобщи във Фейсбук, че има сериозна информация, според която тази нощ ще има нападение в Мюнхен, предаде Асошиейтед прес. 

Заплахата от терористично нападение тази нощ в Мюнхен произлиза от екстремистката групировка Ислямска държава, съобщи вътрешният министър на провинция Бавария Йоахим Херман, цитиран от ДПА.

Херман каза, че информация за терористичната заплаха е получена от съюзническа разузнавателна служба, предаде БТА.

Вече отново са отворени двете железопътни гари в Мюнхен, които бяха евакуирани малко преди настъпването на новата година заради информация за готвени от екстремистката Ислямска държава самоубийствени атентати, предаде ДПА.

Влаковете отново спират на централната гара в Мюнхен и на гарата в района Пазинг, съобщи полицейска говорителка.

Министърът на вътрешните работи на провинция Бавария Йоахим Херман каза, че властите са получили информация от съюзническа разузнавателна служба за конкретна терористична заплаха.

"Нашият подход е да не допускаме терористи да диктуват как да живеем живота си", каза Херман рано тази сутрин. Според източници на ДПА тази информация е предоставена от френските власти.

Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" пише, че полицията разследва петима заподозрени. Началникът на мюнхенската полиция Хубертус Андре каза, че между пет и седем заподозрени се готвели да извършат самоубийствени атентати към полунощ на една от двете гари.

Тази сутрин напрежението спадна, след кулминацията на кризата малко преди полунощ, добави полицейският началник.

В Берлин неколкостотин хиляди души се събраха да празнуват Новата година при Бранденбургската врата. В германската столица не е имало терористична заплаха, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase