Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия откара от Иран обогатен уран на стойност повече от 50 милиона долара - над 71 процента от годишния световен добив, пише "Известия".

Вестникът коментира съобщенията от понеделник, че тонове обогатен уран са натоварени на кораб, пътуващ от Иран за Русия. Иран получава суров уран, а в замяна изпраща повечето от своя нискообогатен уран за федерацията, предвижда ядреното споразумение от 14 юли.

Нито Москва, нито Иран съобщиха официално точни данни за ядрения товар, тръгнал към Русия. В понеделник американският държавен секретар Джон Кери заяви, че става дума за 11 330 кг нискообогатен уран. Според добре запознат с операцията източник от руския атомен отрасъл обаче количеството е далеч по-голямо - Русия е извозила от ислямската република общо към 40 тона уран с пазарна стойност над 50 милиона долара. За Русия е от значение не толкова цената му, колкото контролът над суровината, която би могла да послужи на терористи за направа на "мръсна бомба", изтъкват експерти, цитирани в материала.

Oще по темата

Според руската държавна корпорация "Росатом" откараният уран е обогатен нееднородно, но не повече от 20 на сто, а за военни нужди процентът трябва да надхвърля 90, пише изданието. Негов източник от "Росатом" уверява, че Москва ще използва иранския уран "единствено за граждански цели".

Суровината вероятно е обогатена над 5 на сто и не може да се използва директно в атомната енергетика. За преработката й ще са нужни допълнителни средства, коментира експертът Сергей Кондратиев. Действията на Русия са "по-скоро принос към уреждането на иранския ядрен проблем и укрепването на режима за неразпространение", добавя той.

В Русия има АЕЦ, които могат да работят с иранския уран, а по-нататъшното му обогатяване няма да представлява проблем, твърди обаче ядреният физик Игор Острецов. Според него Техеран "вече е извършил най-трудното, което ще улесни използването (на този уран) както за мирни цели, така и за създаване на ядрени оръжия".

Уранът е извозен от Иран, не за да се предотврати развитието на страната като ядрена сила, а за да не попадне горивото в ръцете на терористи. Практически невъзможно е да вкараш в една цивилизована страна плутоний, защото е високорадиоактивен; нещата обаче са много по-лесни с уран като суровина за "мръсна бомба", обяснява специалистът.

От друга страна "сделката е стъпка към вдигане на санкциите от Иран и може да приближи отварянето на иранския пазар, съответно и изпълнението на големите договори с "Росатом" за атомни централи в близкоизточната държава, посочва Сергей Кондратиев.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

;АКО БЕШЕ МИРНО СТОЯЛО НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО;РАН И РУСИЯ НЯМА ДА НАПАДАТ НИКОЙ НО АКО ДРУГИТЕ ЛОШИ ДЪРЖАВИ МИСЛЯТ ДА ГИ НАПАДАТ ИМАТ ПРАВО ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ С ВСИЧКИ СРЕДСТВА

14

Do 19

преди 8 години

Хапчетата се взимат и по време на празницитеД-р Трифонов

13

Анонимен

преди 8 години

ПУТИН ДАДЕ ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ НА ИСЛЯМСКИ РАДИКАЛЕН ИРАН ПОВЕЧЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ КОМЕНТИРА!!!САМО ЗА ТОВА МУ ДЕЙСТВИЕ ТОЙ Е АНТИХРИСТ НОМЕР 1 НА СВЕТА И ДОКАТО Е ЖИВ ТАКЪВ ЩЕ БЪДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback