Снимка: архив Reuters
fallback

Копие на една от арките на храма на Бел в сирийския град Палмира ще се появи на Трафалгарския площад в Лондон, съобщи в."Таймс".

Един от най-значителните архитектурни паметници на античния град беше разрушен в голяма степен от джихадистката групировка "Ислямска държава", но една от арките се е запазила и ще бъде пресъздадена с помощта на най-големия 3D принтер в света.

15-метровата арка на храма на Бел е сериозно повредена от взривовете, но продължава да стои. Точното й копие се пресъздава в Шанхай. Частите от конструкцията след това ще бъдат откарани в Италия за довършителни работи, преди арката да се появи в сърцето на британската столица.

Пресъздаването на архитектурния паметник ще се превърне в символ на съпротивата на опитите да бъде заличена историята на Близкия изток преди възникването на исляма.

Джихадистите от терористичната групировка "Ислямска държава" завзеха през май тази година Палмира - един от най-богатите градове през Късната античност в оазис на Сирийската пустиня. Те разрушиха храмове и историческите паметници в града, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Според джихадистите античните развалини били богохулни.

Сред разрушените паметници бе храмът на Бел, построен от император Тиберий през 32 г., а също Триумфалната арка в Палмира, датираща от II век, която се намираше на главната търговска улица. Тя се състоеше от три части, като главният свод достигаше 20 метра на височина.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Пешо

преди 8 години

Бел е синоним на дявола или Белиал. Тъй като в западна Европа има много членове на тайни сатанински общества затова го възстановяват. Това е гнусно и отвратително.

9

Анонимен

преди 8 години

До mic6toi pravilno 4ete ami ti si tup

8

Анонимен

преди 8 години

Мила толерантна Европа, разбираш ли , какво се случи днес? Днес Европа е ислямската територия. Нали, българите, вие го харесвате..А?

fallback