Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters
fallback

Руският президент Владимир Путин е най-популярният в страната си лидер сред целия световен политически елит, но извън федерацията събира повече негативни оценки. Това сочат данни от годишното проучване на "Галъп интернешънъл", предаде ТАСС.

Разликата между позитивните и негативните оценки за дейността на Путин в Русия е 72 на сто. За сравнение, в случая с Барак Обама в САЩ този показател е само 12 процента, а при Ангела Меркел в Германия и Дейвид Камерън във Великобритания дори е отрицателна величина - съответно минус шест и минус седем процента.

Китайският президент Си Цзинпин получава в страната си равен брой положителни и отрицателни оценки. Най-лоши отзиви събира в собствената си държава френският президент Франсоа Оланд с разлика между позитивни и негативни мнения за него минус 47 на сто.

В анкетата на "Галъп" са участвали почти 64 хиляди души от 65 държави - по около 1000 от всяка обхваната страна.

Путин събира във всички тях средно 33 благоприятни оценки от 100, Оланд - 34 процента, Камерън - 37 процента, а Меркел - 44 на сто. Руският лидер е натрупал обаче извън страната си повече негативни оценки, отколкото европейските лидери. Най-голям дял позитивни оценки има Обама - 59 на сто. Си Цзинпин е получил 27 процента, Нарендра Моди и бразилският президент Дилма Русеф - по 24 на сто.

Най-популярен е Путин в Армения, където положителните мнения за него са със 79 на сто повече от негативните, а също така във Виетнам (76 на сто), Сърбия (72 на сто), Китай (55 на сто) и Индия (39 на сто). Най-малко са привържениците му във Финландия, където негативните оценки преобладават с 83 процента, в Швеция (минус 77 на сто), Португалия (минус 67 на сто), Холандия (минус 64 на сто), Полша (минус 61 на сто). В САЩ този показател в случая с Путин е минус 44 на сто, в Украйна - минус 38 процента.

Сред световните лидери най-популярни в Русия са Си Цзинпин с 57 на сто повече позитивни оценки от негативните, Моди с 47 процента и Русеф с 43 процента. Най-малка е подкрепата за Обама - минус 83 на сто, най-ниският резултат от всичките обхванати държави. Хората в Русия дават ниски оценки и за Камерън - минус 48 на сто, Меркел - минус 47 на сто, Оланд - минус 30 процента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 8 години

Абе рейтинга на Кадафи и Саддам не беше ли 99.9% един ден преди да ги намерят буквално разпарчетосани от 'народната любов и признание?Не вярвам руснаците да са по-малко лицемерни от либийци и иракчани!Всички знаем, че великоруското лицемерие и лъжи са Безаналогови! В МИРЕ!

75

Анонимен

преди 8 години

Ако по времето на комунизма ти звъннат от ДС с въпроса подкрепяте ли сегашната власт е много интересно какво биха казали не 86, ами 99.9% от 'участниците в анкетата'.Такива са им били, са и ще бъдат руските анкети - с един правилен отговор.. а зад него само малодушие, комплекси и една безкрайна, великоруска ЛЪЖА.Ако някога питат какво правят в русия има един всякога верен отговор - Лъжат. Все пак това е фундамент на особената хромозома на руските роби.

74

До 119 Анонимен потр

преди 8 години

До Do 116119 а русофилите забравихте ли за договора отказването на Украйна от ядрените си оръжие, в замяна на което Русия се задължава да гарантира териториалната цялост на Украйна? След неспазването на този договор руската дума не струва и хартията и мастилото и както виждаме никой освен диктатора Асад и иранцитене не се занимават с русия, ами ако не ми вярваш помисли защо от десетилетия БРИКС е само празни приказки на платени руски *** ? Или греша ?

fallback