Снимка: БТА
Британския премиер Дейвид Камерън обяви, че иска да разреши на жените военнослужещи да се бият на първа линия идната година, предадоха световните агенции.
 
Министърът на отбраната Майкъл Фалън и аз лично сме съгласни, че всички постове и позиции в нашите въоръжени сили трябва да бъдат отворени и за жените през 2016 г., каза Камерън, цитиран от БТА.
 
Ние вече премахнахме известен брой препятствия пред нашите въоръжени сили. Имаме жени военнослужещи в подводниците си, жени заемат и най-висши постове във всички части на армията. Но трябва да приключим с тази работа и идната година да отворим сухопътните бойни позиции за жените, каза Камерън.
 
В началото на месеца британската армия реши да приема жени на позиции в бойните части, в това число пехотата и специалните сили.
 
Във Великобритания жените са 10 процента от състава на въоръжените сили. Досега те имаха разрешение да действат на фронта, но не и да участват в мисии, които ги поставят в пряк контакт с врага, което ги изключваше де факто от пехотата и от всички части, които можеха да ги поставят в ситуации на близко съприкосновение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase