Снимка: Reuters

Хиляди хора взеха днес участие в демонстрации в Полша, за да изразят недоволство от действията на новото правителство по отношение на Конституционния съд, които опозицията смята за заплаха за демокрацията, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.  

Митинг пред парламента във Варшава, на който се събраха хиляди, бе разпръснат заради анонимна заплаха за бомба, която се оказа фалшива. Демонстрации имаше в около 20 полски града и дори в няколко градове в чужбина, включително Лондон, Брюксел и Токио, съобщиха организаторите.

Демонстрантите се опасяват, че 26-годишната полска демокрация е застрашена от действията на правителството срещу съда. Бившият външен министър Радослав Шикорски и семейството му бяха на митинга във Варшава.

"Управляващата партия ще унищожи Конституционния съд. От демокрация, Полша може да се превърне в нелиберална демокрация или диктатура. Не искаме това да се случи", заяви протестиращ, който държеше плакат с надпис "Не искаме Беларус във Варшава".

Партия "Право и справедливост" (ПиС), която пое властта миналия месец, контролира двете камари в парламента и президентството. Така Конституционният съд остава на практика единствената противотежест на нейната власт.

ПиС назначи през последните седмици свои хора в съда. Сега партията е предприела законодателни инициативи, които ще ограничат възможностите на съда да отменя закони, за чиято конституционосъобразност бъде сезиран.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase