Снимка: архив, Reuters

В Москва в присъствието на журналисти беше отворена „черната кутия“ на сваления бомбардировач Су-24. Анализът и обработката на данните ще започнат утре, а резултатите ще бъдат представени на 21 декември, предаде ТАСС, като цитира представител на руските ВВС.

Руските власти поканиха британски, китайски и индийски дипломати да присъстват на отварянето на черната кутия на сваления миналия месец в Турция руски военен самолет, предаде Асошиейтед прес.

На 24 ноември Турция свали руския бомбардировач Су-24, изпълняващ мисия в Сирия, след като той за 17 секунди наруши турското въздушно пространство. Русия настоява, че самолетът не е навлизал в турското небе.

Още по темата

Инцидентът, при който бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителния екип, обтегна традиционно топлите руско-турски отношения, а Москва веднага наложи икономически санкции на Анкара, отбелязва Асошиейтед прес.

Заместник-командващият руските военновъздушни сили генерал-лейтенант Сергей Дронов каза днес пред журналисти, че Москва е поканила 14 страни да изпратят свои експерти, за да изследват черната кутия на самолета, но само британски и китайски експерти са се съгласили да изследват данните от записващото устройство.

Русия настоява, че информацията от черната кутия ще докаже твърдението на Москва, че бомбардировачът не е нарушавал турското въздушно пространство, пише БТА.

Руска телевизия излъчи днес едночасово предаване на живо от лаборатория, показващо как руски експерти разпечатват, а после отварят част от черната кутия под погледите на британски и китайски експерти.

Президентът Владимир Путин вчера остро разкритикува Турция за свалянето на самолета и заяви, че в момента на практика е невъзможно да бъде преодоляно напрежението с Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase