Снимка: bgonair.bg

Пекин обяви най-високата червена степен за тревога от замърсяване на въздуха. Властите въведоха спешни мерки като ограничаване употребата на автомобили и затваряне на училища.

Властите в Китай издадоха предупреждение жителите на Пекин да се подготвят за вълна от задушаващ смог през уикенда.

От метеорологичната служба обявиха, че употребата на превозни средства ще бъде строго ограничена, фойерверките и събиранията на открито ще бъдат забранени. Тя също препоръча училищата да отменят часовете.

"Загрижен съм за въздействието, което оказва замърсяването на въздуха върху възрастните хора и децата. За работещите не е чак такъв проблем, защото стоят в офисите си, но все пак доста притеснително е положението. Мисля, че правителството трябва да положи повече усилия за справяне с този сериозен проблем", коментира жител.

Жителите на града вече критикуваха властите за това, че твърде бавно издава предупреждения за тежкия смог, който често надхвърля опасни нива на индексите на замърсяване.

Министърът на околната среда обеща този месец сурови санкции за органи и длъжностни лица за всяко неизпълнение на плана за реакция при извънредни ситуации за замърсяването на въздуха.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase