Снимка: архив, Reuters

Единственият оцелял терорист при атентатите в Париж от 13 ноември е носил колана за взривяване, намерен в парижко предградие след атаките. Това съобщават медиите в Белгия, като се позовават на информация на американската телевизия Си Ен Ен, получена от източници, свързани с разследването.

Твърди се, че това обстоятелство е било установено на основата на пробите за ДНК, взети от колана. Взривното устройство бе открито случайно в кофа за боклук няколко дни след терористичните удари, при които загинаха 130 души. Тогава бе уточнено, че взривателят е бил премахнат предварително от колана.

Белгийските медии съобщават, че три дни след атентатите местоположението на терориста, френски гражданин с белгийско жителство, е било установено в квартал "Моленбек" в Брюксел. Полицейски източници подават версията, че той се е изплъзнал на полицията, скрит в някаква мебел. В обградения от полицаите район се извършвало пренасяне на мебели и се допуска, че терористът е бил укрит по този начин и изведен от периметъра.

Уточнява се, че извършването на обиск на адреса, където се е знаело, че се намира терористът, е закъсняло заради ограниченията на закона. Според този закон обиски не могат да се извършват във времето между 23.00 ч. и 5.00 ч., освен в случаи за залавяне на престъпник на местопрестъплението или при пожар. Законът не позволява денонощни обиски при случаи, свързани с тероризъм.

В отговор на въпрос защо след като са знаели къде е терористът, властите не са заградили целия квартал, докато получат съдебно разрешение за претърсване, източник от службите за сигурност пояснява, че това е било предумишлено. Властите са се опасявали, че ако блокират арабския квартал, информацията ще достигне до медиите, така всички ще научат какво се случва, и е било възможно да настъпят безредици.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase