Снимка: БТА

Севернокорейският върховен съд осъди канадския пастор от корейски произход Хюн Су Лим на доживотен тежък труд за подривна противодържавна дейност, предаде китайската агенция Синхуа.

60-годишният Су Лим, който е роден в Сеул, Южна Корея, и е главен пастор в черква в Торонто, бе задържан през март. Според севернокорейски медии той е признал, че е извършил престъпления срещу държавата, допълва БТА.

Конкретното обвинение е опит да събори севернокорейското правителство и да подкопае социалната система на страната чрез религиозна дейност, извършвана в продължение на 18 години.

Върховният съд обяви, че Лим е виновен в това, че се е присъединил към САЩ и Южна Корея в "рекета" срещу КНДР в сферата на човешките права, както и във фабрикуването и разпространяването на фалшива пропаганда срещу Пхенян, която подкопава образа на държавата.

Канадският пастор е обвинен още, че е финансирал и подпомагал "предатели" да избягат от КНДР през Монголия, допълва агенцията. Лим е признал за всички престъпления и е показал дълбоко разкаяние, отбелязват от Върховния съд в Пхененян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase