Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Той самият може и да не подозира, но Владимир Путин има нещо общо с каубоите от Дивия Запад. На руския президент и някои други руски чиновници е поставена диагнозата "походка на стрелец", пише "Таймс", цитиран от Би Би Си.

Експерти по проучване на болестта на Паркинсон забелязали, гледайки видеокадри с руския президент, че при ходене Путин движи дясната си ръка с по-малка амплитуда, което обикновено може да сочи ранен стадий на неврологично заболяване, съобщава вестникът.

В случая с Путин обаче те смятат, че това може и да е резултат от преминатата от него подготовка за използване на огнестрелно оръжие, докато е работил в КГБ.

Специалистът по изучаване на нарушения на движенията Бас Блум от центъра за проучване на болестта на Паркинсон в Неймеген, Холандия, разполага с ръководство за обучение с инструкции за това как агент на КГБ трябва да се държи в бойни условия, съобщава изданието.

Там по-специално се казва: "По време на движение оръжието трябва да е до гърдите в дясната ръка. Трябва да се движиш с рамото напред, обикновено лявото, малко обърнат по посока на движението".

По думите на Блум негов колега му изпратил видео с Путин, който е преминал обучението си в КГБ преди много години, на което се вижда, че руският президент ходи малко странно, пише "Таймс".

Изследователи са намерили в YouTube видеофрагменти с походката на други руски чиновници, откривайки при тях аналогичен маниер на ходене с по-малко движение на дясната ръка. Сред тях са премиерът Дмитрий Медведев, бившият министър на отбраната Анатолий Сердюков и шефът на президентската администрация Сергей Иванов, отбелязва изданието.

"Първоначално в главата ти идва привлекателната идея, че всички те имат болестта на Паркинсон, че в Кремъл е избухнала епидемия от Паркинсон", цитира Таймс Блум.

Учените са установили, че Иванов е работил в КГБ, а Сердюков е бил свързан с армията. Походката на Медведев според учените се обяснява по-скоро със стремежа "да прилича на боса".

Още един аргумент срещу симптомите на Паркинсон при Путин е това, че неговата походка е една и съща от дълги години без каквито и да са признаци на влошаване, което е характерно за болните от Паркинсон, посочва вестникът.

Това, че той спортува – вдига тежести и тренира джудо, също говори, че президентът на Русия няма проблеми с мускулите или нервите на ръцете, които да влияят на неговата походка.

Изследователите са открили и други примери за по-малко движение на ръцете при ходене, свързано с преминаването на подготовка за използване на огнестрелно оръжие, включително и при каубоите от Дивия Запад. Точно такава походка вероятно е искал да копира бившият президент на САЩ Джордж Буш, но според изследователите резултатът вероятно не е бил такъв, какъвто той си е представял, пише "Таймс".

Специалистите смятат, че походка, наречена от тях „походка на стрелеца“, е резултат от специална подготовка, при която човек се обучава да ходи с оръжие в дясната ръка, притисната към гърдите, така че бързо да може да извади пистолета и да започне да стреля.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase