Снимка: Reuters, архив
fallback

Две трети от палестинците предпочитат въоръжен бунт тип интифада вместо преговори с израелците за осигуряване на напредък на палестинската кауза, сочи допитване, цитирано от Франс прес.

Според анкетата на центъра PSR (Policy and Survey Research), 66 процента от палестинците (71 процента в ивицата Газа и 63 процента на Западния бряг) смятат, че "ако сегашните сблъсъци прераснат във въоръжена интифада, това развитие ще служи на палестинските национални интереси, докато преговорите не могат да постигнат това".

От 1 октомври палестинските територии и Израел са обхванати от прояви на насилие, взели 117 палестински и 17 израелски жертви. Убити са и един американец и един еритреец.

Напреженията водят до усещането, че според 53 процента от анкетираните в ивицата Газа имат усещането, че сигурността там е нараснала, докато само 29 процента от запитаните на Западния бряг смятат, че сигурността им се е повишила.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви вчера, че младите палестински демонстранти "са тласкани от отчаяние, че така и не се очертава решение с две държави".

Според допитването само 45 процента от палестинците подкрепят решението с две мирно съжителстващи държави, израелска и палестинска, но само 34 процента мислят, че това решение все още е изпълнимо. Песимизмът им се дължи на разрастването на еврейската колонизация.

"Навсякъде еврейски колонии, навсякъде контролни пунктове и навсякъде израелска стена", заяви Абас, който осъди и отказа на израелците да спазват предишни споразумения.

Според допитването 65 процента от палестинците искат оставката на Абас. Ако се произведат президентски избори, лидерът на движението Хамас в ивицата Газа Исмаил Хания би получил 51 процента (спрямо 49 процента преди три месеца), а сегашният държавен глава - 41 процента (спрямо 44 процента преди три месеца).
Мандатът на Абас изтече през 2009 г., но не са планирани никакви избори заради разделенията между Палестинската автономна власт и Хамас.

Ръководителят на центъра Пи Ес Ар Халил Шикаки заяви, че насилието може да нарасне през 2016 г. с включването на въоръжени екстремисти от бежанските лагери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

tih velikan 681

преди 8 години

Zlostur,ako te hvana shte si tyrsish zabacite kato zemite im.

6

Анонимен

преди 8 години

Израел е терористича организация, на територията на Палестина легализирана от ООН.

5

Анонимен

преди 8 години

Преговаря се с хора, а не с ислямо джихадски маймуни. Когато поискат България ще видим на какъв език ще преговаряме...Израел иска преговори само заради това какво ще каже света. Интересно ми е защо Саудитска арабия, Катар, Кувейт, Дубай като са богати арабски страни защо не приемат палестинци на работа при тях а вземат китайци и филипинци за слуги ? Нали уж и те са араби ? Дори Египет не приема палестинци на работа !!?Отговора е само един- Знаят ги че са агресивни и проблемни.

fallback