Снимка: архив, Reuters

Сирийските правителствени сили си върнаха днес военновъздушна база в предградие на столицата Дамаск след интензивни боеве, предаде Асошиейтед прес, като се позова на телевизията на Хизбула и на активисти.

Базата "Мардж ас Султан" се намира в района Източна Гута, който в по-голямата си част е под контрола на опозицията. Тя бе в ръцете на бунтовниците три години.

Превземането на базата, в която има и летище, е победа за сирийските правителствени сили и техните съюзници от ливанското шиитско движение Хизбула, които се ползват в района с руска поддръжка от въздуха.

Продължават сраженията за отвоюване на близкото едноименно село, на около 15 километра източно от Дамаск.
Заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарните операции Стивън О'Брайън осъди днес атаките в Сирия, които правителствените сили и бунтовниците извършиха едни срещу други вчера, предадоха ДПА и БТА.

"Такива безразборни нападения са неприемливи", подчерта О'Брайън на пресконференция в Дамаск в края на тридневно посещение в Сирия.

Най-малко 45 цивилни са били убити при въздушни удари и ракетен обстрел от страна на правителствените сили в четири селища в Източна Гута вчера според неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи за шестима загинали мирни граждани при бунтовнически атаки във и близо до Дамаск също в неделя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase