Снимка: архив Reuters
fallback

Мюсюлманите по света нарастват главоломно и към момента 23% от световното население е част от тази религиозна общност. До края на века се очаква ислямът да задмине християнството, според данни на центъра за изследвания PEW.

Проучването още показва, че само в САЩ мюсюлманите мигранти са нарастнали двойно за 20 години - от 5% през 1992 до 10% през 2012.

Изследователите от центъра смятат, че има два основни фактора, които допринасят за бързия растеж на исляма. Първият е, че мюсюлманите традиционно имат повече деца от други религиозни групи. В световен мащаб мюсюлманките имат по 3,1 деца, докато жените от всички останали религиозни групи имат по 2,3 деца.

Вторият фактор е, че мюсюлманите са най-млади от всички най-важни религиозни групи. През 2010 средната възраст на всички мюсюлмани е била 23 години.

Повечето от растежа на религиозната група се наблюдава в страни извън Близкия изток. Всъщност, според проучването, в Близкия Изток и Северна Африка, където ислямът се е зародил, живеят едва 20% от мюсюлманите. Най-много от тях са в Азиатския Пасифик.

В момента Малайзия е с най-многолйдно мюсюлманско население, но изследователите предвиждат, че до 2050 дом на най-много мюсюлмани ще е Индия.

Също така центъра PEW предвижда, че към 2050 година 10% от всички европейци ще са мюсюлмани.

В какво вярват мюсюлманите по света?

Като всяка една друга религиозна група, вярванията и практиките на мюсюлманите по света се различават, повлияни от множество фактори, включително къде точно живеят изповядващите исляма. Все пак универсална е вярата в един Бог, в пророка Мохамед, и някои различни ритуали, като например спазването на пост по време на Рамазана.

Все пак, в доста части от света, мюсюлманите не са строго вярващи. Разпитани са мюсюлмани от 39 страни дали искат в държавата, която обитават, да бъдат прилагани законите на Шериата. Почти всички в Афганистан (99%) и повечето в Ирак (91%) и Пакистан (83%) признават именно Шериата като основен и официален закон. Но в повечето други страни това не е така, особено в Източна Европа и Централна Азия, включително Турция (12%), Казахстан (10%) и Азербайджан (8%).

Какво смятат мюсюлманите за групи като "Ислямска държава"?

Скорошно проучване показа, че в няколко страни с основно мюсюлманско население, на "Ислямска държава" не се гледа с добро око, включително всички респонденти в Ливан и 94% от населението в Йордания. А в Пакистан 62% от допитаните са се сдържали от мнение за ИД.

За разлика от Ливан, 14% от населението в Нигерия поддържа ИД. Там действа групировката Боко Харам, вярна на "Ислямска държава".

Все пак в най-честия случай мюсюлманите смятат, че самоубиствените атентати и други форми на насилие срещу цивилни в името на Исляма не са оправдани. 92% от хората в Индонезия смятат така, както и 91% в Ирак. На Запад пък, в САЩ, 86% от мюсюлманите смятат, че подобни действия са неоправдани, 7% посочват, че самоубийствените атентати понякога може да бъдат опростени, а 1% смятат, че това е напълно оправдаемо деяние.

В много случаи хората в страни с основно мюсюлманско население са също толкова притеснени като западните нации за заплахата от ислямски екстремизъм и това безпокойство се засилва в последните години. Две трети от хората в Нигерия и Ливан са много притеснени от екстремизма и то значително по-смутени, спрямо 2013.

Как американците и европейците гледат на мюсюлманите?

От центъра PEW са помолили американци да оценят хората от различни религиозни групи по "топлина" - като 0 е най-студеното, а 100 е най-топлото. Повечето американци са по-хладни към мюсюлманите - средната "температура" за исляма е била около 40, следвана само от атеистите, които също са недолюбвани. Далеч по-топло гледат американците на другите религиозни групи - евреи, католици, евангелистки християни, будисти, хиндуси и мормони.

Европейците пък са запитани дали гледат с добро или недобро око на мюсюлманите. И резултатите са различни - например Франция и Великобритания са по-добре настроени към мюсюлманите. В Италия и Полша под 1/3 от допитаните са казали, че нямат нищо против мюсюлманите.

Как мюсюлманите и европейците се възприемат едни други?

През 2011 година изследване е показало, че много от европейците смятат, че отношенията между мюсюлманите и европейците са лоши. Така мислят 62% от французите и 61% от германците. Жителите на Турция, Ливан, Египет и Йордания също са съгласни с това мнение, като най-малък е процентът в Пакистан - 45% и Индонезия - 41%?

В същото проучване се пита за характеристики, които всяка от двете групи асоциира с другата. В седем мюсюлмански държави средно 68% казват, че според тях европейците са егоисти. Сред другите лоши черти са: жестоки, алчни и неморални. Все пак има и някои положителни характеристики, които приписват на европейците като уважаващи жените, честни и толерантни. Но на такова мнение са много по-малка част от мюсюлманите.

Далеч по-смесени са западните възгледи за мюсюлманиоте. Близо 50% от жителите на 4 западноевропейски държави, както и САЩ и Русия, наричат мюсюлманите "жестоки", а 58% директно ги определят като "фанатици". Много по-малко използват думи като алчни, неморални или егости. Едва 22% от хората на запад смятат, че мюсюлманите уважават жените си, 51% са на мнение, че са честни.

Очакваното нарастване до 2050 година за всички религии изглежда така:

Мюсюлмани – 73%

Християни – 35%

Индуисти – 34%

Евреи – 16%

Местни религии – 11%

Нерелигиозни – 9%

Други религии – 6%

Будисти - (-)0,3%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Вейсал

преди 8 години

това е истината и това е факт, "как то се казва в една поговорка кучетата си лаят кервана си върви", и колко да лете това ще стане.........

101

Мечти

преди 8 години

То направо си е мечта-да си увит в черджета потен кирлив космат субект,огъ'зен на запад,биещ глава в камъните(безопасно е,тя е празна),развиващ трескава дейност по продажбана фурми и камилски ***!Жена ти покрита с чул с амбразура-никой не може да видиколко грозна е и да му се уплаши катъра.Ориенталската дембелщина е добродетел-като не работиш активно,можеш да се извисяваш духовно,а с колан тро'тил на кръста,задействан когато и където трябва,отиваш директно при неразпечатаните хубавици.

100

seira

преди 8 години

До Наблюдател 139:БРАТЛЕ, ЯКО СИ СГРЕШИЛ!ИСЛЯМА НЯМА КАКВОТО Й ДА БИЛО ОБЩО С УЧЕНИЕТО ЗА КОМУНИЗМА!ВИЖ, ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ И МАРКСИЗМА ИМАТ ОБЩ КОРЕН.СПРАВКА: "МАНИФЕСТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ" К. МАРКС

fallback