Снимка: Reuters, архив
fallback

В Киев и Вилнюс искат да видят на поста генерален секретар на ООН човек, който би критикувал Русия за позициите й спрямо Крим и Украйна. Това заявиха вчера пред журналисти в ООН външните министри на Литва и Украйна, Линас Линкевичус и Павло Климкин, предадоха ТАСС и БТА.

Двамата изтъкнаха, че Русия нарушава устава на ООН и настояха следващият ръководител на световната организация да бъде от Източна Европа.

"Когато един постоянен член на Съвета за сигурност подкопава принципите на ООН, вярата в справедливостта, структурата на световния ред, това е много тревожно. Престои да се направи труден избор, но смятам, че това е възможно", каза Линкевичус. Той изтъкна също, че е "дошло време" начело на ООН да застане кандидат от Източна Европа.

Oще по темата

"На нас ни е необходимо ООН да се придържа към принципите, закрепени в нейния устав. Сега ние виждаме как постоянният представител на Съвета за сигурност извършва агресия спрямо Украйна", заяви от своя страна Климкин.

"Ето защо ни е нужен истински лидер, истинска личност, която да може да върне ООН към тези принципи", добави украинският външен министър.

Пълномощията на Бан Ки-мун, заемащ поста на генерален секретар на ООН от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември 2016 година. Според установените правила той не може да се кандидатира за трети петгодишен мандат, припомня ТАСС.

Нито един от досегашните осем генерални секретари на ООН не е представлявал държава от Източна Европа. Освен това всички са били мъже. Много наблюдатели смятат, че това позволява да се разчита на успеха на българката Ирина Бокова, настоящ генерален директор на ЮНЕСКО.

В списъка на потенциалните претенденти за поста са също президентката на Чили Мишел Бачелет и ръководителката на Програмата за развитие на ООН, канадката Хелън Кларк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

омерзен

преди 8 години

Какво общо има с "голия тумбак" достойнството на държави като Полша и Литва???? А ние сме "курица не птица, Балхария не за граница!"Товаположение ти харесва, а ????

46

Анонимен

преди 8 години

До 63 анонимен "Ердоган е човека пред него руснаците стоят на колене" Искаш ли и България ще стои на колене пред Ердоган? Кой ти си? Откъде?

45

До67

преди 8 години

Явно историята не ти е силната страна....сърбите са едни от първите съюзници на османците и не без тяхната роля те се установяват трайно на балканите.Сръбски войски воюват под флага на не един и двама султани.

fallback