Снимка: архив Reuters
fallback

В рамките на кампанията си "Да разобличим корупцията" правозащитната асоциация "Transparency international" публикува списък с 15-те най-корумпирани в света. Сред тях са както физически лица, така и фирми и организации.

Според авторите на класацията, голямата корупция е злоупотреба с власт на високо ниво и носи полза само на избрани хора за сметка на всички останали. Това нанася сериозна вреда на обществото и на обикновените хора.

За съжаление, често тези прояви на корупция остават ненаказани, коментират още експертите. Това се дължи както на слабата работа на съответните правораздавателни органи, така и на сериозните подкупи, които се раздават и допълнително влошават ситуацията в страната или в региона.

На първо място е сенаторът от Доминиканската република Феликс Батиста. Веднага след него пък е бразилската държавна нефтена компания Petrobras.

На трето място е бившият украински президент Виктор Янукович, следван от още един бивш президент - този на Панама Рикардо Мантинели. Още една президентска връзка завършва челната петица - дъщерята на президента на Ангола Изабел душ Сантуш. Португалската банка Espirito Santo е на шесто място.

Седма пък е... ФИФА. Едва ли е изненадващо предвид многобройните скандали около организацията.

За осмо място се връщаме към президентската традиция - бившият египетски президент Хосни Мубарак също се нарежда в класацията.

Ливанската политическа система пък явно е с награда за "цялостен принос", защото е номинирана самостоятелно. Същото важи и за американския щат Делауеър.

Фондът на Ахмат Кадиров, бившият чеченски лидер, е единайсети, следван по петите от още един бивш президент - този на Тунис Зин ал-Абидин Бен Али.

За последните три отправяме поглед към Мианма, чиито търговци на нефрит също се наредиха в класацията. Синът на президента на Екваториална Гвинея, Теодоро Обиянг-младши е предпоследен, а класацията завършва с китайската компания China Communications Construction.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Ангел

преди 8 години

Нас въобще не са ни включили в конкурса защото няма да е честно!

6

Анонимен

преди 8 години

България сигурно е била жури на конкурса.

5

Анонимен

преди 8 години

А ве ко беше там за едни спрени руски за сметка на едни американски, как не ни обичали и ние как сме се слагаи. Едно таковата, такова и т.н.

fallback