Снимка: Reuters

Северна Корея има водородна бомба според своя лидер Ким Чен Ун, предаде ТАСС, като се позова на официалната информационна агенция КЦТА.

"Успяхме да станем велика ядрена държава, способна да защити независимостта и националното достойнство на нашата родина с удари на ядрени и водородни бомби", казал Ким при посещение в модернизиран оръжеен завод в столицата Пхенян.

Севернокорейският държавен ръководител подчертал, че страната трябва да продължи да развива активно военната си промишленост.

До момента няма каквото и да било официално потвърждение КНДР да е разработила водородна бомба, отбелязва ТАСС.

Северна Корея обаче ще е в състояние да възобнови изстрелването на ракети през първото тримесечие на следващата година, предаде Франс прес, като се позова на американски експерти.

Сателитни снимки показват, че модернизирането на основната ракетен полигон в КНДР, Сохе, е почти готово. Фотографиите са били проучени от анализаторите от Американско-корейския институт към университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

Изолираната комунистическа страна твърди, че има космическа програма изцяло за научни цели. Международната общност обаче смята, че това е прикрита военна програма за балистични ракети в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase