Снимка: bgonair.bg
fallback

Гърция премести 2 хил. мигранти от границата си с Македония в приемен център в Атина. Бежанците се считат за икономически, заради което не бяха допуснати да продължат пътя си към Западна Европа.

Повече от 350 полицаи ескортираха общо 45 автобуса, които превозиха мигрантите до новия им дом - закрита спортна зала, използвана за състезания по таекуондо по време на олимпийските игри през 2004 г.

Бежанците посрещнаха решението на гръцките власти със смесени чувства. Някои от тях са доволни, че няма да гладуват в почти бедствени условия на границата, а ще се чувстват по-добре в лагерите.

Но така голямата им цел – по-добър живот в Германия или скандинавските страни, засега остава само блян.

Всички от преместените бежанци получават 30-дневен срок да напуснат страната. Ако бъдат хванати на гръцка територия след този период, ще бъдат арестувани и депортирани.

"Не знам какво става в Северна Гърция. Стояхме там 20 дни и днес сутринта, изведнъж полицията ни каза – отивате в Атина. Ще бъдете настанени в хубав лагер. Но като дойдохме тук видяхме, че няма как да останем. Майка ми е болна, не може да остане тук", заяви бежанка от Йемен.

"Спяхме си в лагера до границата. Събудиха ни с ритници и ни казаха – връщате се в Атина! А ние просто искаме да продължим пътя си. Но засега – няма решение", възмути се и бежанец от Пакистан.

Много от мигрантите са от държави, които нямат споразумение за реадмисия с Гърция. Миналата седмица Пакистан отказа да приеме обратно мигранти от Атина.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 8 години

кога най-сетне ще се прочисти района на женскиа пазар.

12

Анонимен

преди 8 години

маймуни, немате работа в европа. ходете се взривявайте в пакистан. баси наглите жиуотни. ако не се взривят в европа нема да вземат кинти и за тва се натискат. марш от тука урооооддииии. гербавите, дето не затварят границата да са проклети. пионки долни.

11

Анонимен

преди 8 години

Волен Сидеров президент!

fallback