Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Европейската комисия откри днес наказателна процедура срещу Унгария заради нейното законодателство за предоставяне на убежище, предаде Ройтерс.

Будапеща веднага обяви решението на ЕК за "акт на отмъщение" заради това, че Унгария отхвърли задължителните квоти за мигранти. Тя изгради стоманена ограда по южната си граница, за да не могат да преминават мигранти, и се обяви против подкрепяния от Германия план за налагане на задължителни квоти за разселване на десетки хиляди мигранти из страните членки на ЕС.

Приемайки днешното решение, Еврокомисията отбеляза, че не е удовлетворена от отговора на унгарските власти на изразените опасения към законодателството за убежище, което според комисията нарушава правилата на ЕС. Будапеща има два месеца да отговори на изпратеното й днес писмо от комисията.

Янош Лазар, шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан, каза, че "това е несправедлива и нечестна процедура, плод на отмъщение от политически групи, които не одобряват решимостта на Унгария да защитава европейските граници".

Лазар каза, че Унгария ще се защитава срещу наложената й наказателна процедура. Според него Германия повече заслужава наказателна процедура заради огромните закъснения в разглеждането на молбите за убежище на хилядите мигранти, които е приела.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

кухите лейки от ЕС

преди 8 години

ЕК вместо да се занимава с глупости, да прати ФРОНТЕКС и да спре тотално мигрантите от границите на ЕС. В самото начало на териториалните води на Гърция, Италия, Испания да е минирано, да не може да се влиза в териториалните води на тези държави, освен по денонощно охранявани пътеки. Да може да минават кораби, но само с разрешение. Без разрешение - моментално торпилиране. Нарушаването на водните граници е като при сухопътните такива и да води до смърт.

39

Наблюдател

преди 8 години

Брюкселската администрация за да замаже собствените си безобразия очевидно е готова да се превърне и в диктатура !

38

Добре а сега на къде

преди 8 години

Зарязвайте тоя ЕС само беди и нещастия ни донесе...Народен съд за управляващите в БГ да им се стори тясна земята, на която са се родили.

fallback