Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Живеещият в изгнание руски магнат и бивш затворник Михаил Ходорковски смята, че в Русия е неизбежна революция, предаде Асошиейтед прес.

Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, беше помилван от президента Владимир Путин през декември 2013 г. след десет години в затвора. Обвиненията в данъчни измами и злоупотреби срещу него бяха политически мотивирани - наказание за това, че се противопостави на Кремъл и хранеше политически амбиции, посочва АП. След освобождаването от затвора Ходорковски замина за Германия, след което заживя в изгнание в Швейцария.

Още по темата

На пресконференция в Лондон по онлайн връзка Ходорковски изрази мнение, че Путин е довел Русия до положение, при което революцията е неизбежна и необходима.

Той добави, че неговата задача ще бъде да помогне тази революция да бъде мирна. Ходорковски не каза дали смята да помогне на опозиционните сили в Русия да свалят Путин.

Вчера руското следствие повдигна задочно нови обвинения срещу бившия шеф на петролния гигант Юкос и го призова на разпит. Според следствените органи той е замесен в убийството на Владимир Петухов, кмет на град Нефтеюганск, през 1998 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase