Снимка: Reuters, архив

Членовете на комунистическата партия в руския град Пенза обявиха, че ще отварят образователен център в памет на бившия лидер на СССР Йосиф Сталин.

Партията обяви, че следващата година ще бъде годината на Сталин и ще се проведат множество събития в негова памет, съобщава BBC. Ще се състоят дискусии, ще се снимат и прожектират филми, които да оборят лъжите срещу репутацията на Сталин.

Годината на Сталин ще стартира с фотоизложба в партийните офиси още на 21 декември - рождената дата на Сталин. Ще последват литературни четения, отбелязващи смъртта му на 5 март, ще бъдат поканени и реномирани учени и общественици.

През следващата година ще се навършат 80 години от създаването на т.нар. Сталинова конституция, а от комунистическата партия заявиха, че ще финансират стипендии за млади историци, изследващи темата. Въпреки че Сталин определя конституцията си като една от най-демократичните в света, тя реално дава началото на кървавите чистки.

Комунистите на Пенза вече показаха своята преданост към Сталин още през септември, когато откриха бюст на лидера. Това събитие беше осъдена от либералната партия, която заяви, че това обижда паметта на повече от 26 хил. жители на града, убити по време на репресиите на Сталин.

Местните власти пък обявиха, че не могат да направят нищо, тъй като паметникът се намира в частна собственост.

Въпреки носталгията по съветската власт, която президентът Владимир Путин насърчава, личността на Сталин остава противоречива за руснаците. Проучване на общественото мнение през март установи, че 39% от анкетираните се възхищават до известна степен на Сталин, а 25% го определят като престъпник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase