Снимка: архив, Reuters

Русия е разположила подводница с крилати ракети в източната част на Средиземно море близо до сирийското крайбрежие, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на агенция Интерфакс.

Това е първото съобщение, че руските военноморски сили участват в кампанията на страната в Сирия. През септември Русия започна операция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) и други бунтовници в подкрепа на режима на президента Башар Асад, отбелязва ДПА.

Крилатите ракети "Калибър", с които е въоръжена подводницата, са подобни на онези, с които руски военни кораби в Каспийско море нанесоха удари по цели в Сирия на ИД.

Дизеловата подводница "Ростов на Дон" е била построена наскоро. Тя е приключила тестове през октомври, преди да се присъедини към Черноморския флот на Руската федерация.

През същия месец Русия обяви, че е започнала да изстрелва крилати ракети по мишени в Сирия от Каспийско море, на разстояние от около 1500 километра.

Официална информация обаче за местонахождението на подводницата няма.

Междувременно във военната си база "Еребуни" в Армения - недалеч от столицата Ереван, Русия разположи ударни и транспортни хеликоптери, съобщи пресслужбата на Южния военен окръг, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Съставът на базата ще бъде подсилен със седем ударни хеликоптера Ми-24П и транспортни Ми-8МТ, като до края на годината ще бъде доставена още една партида вертолети, чийто брой не се уточнява.

ВВС базата "Еребуни" бе създадена през 1995 г. През 1998-а там бяха прехвърлени многоцелеви изтребители МиГ-29. От 2001 г. Русия има още една ВВС база в Гюмри - втория по големина град в Армения в северозападната част на страната, близо до границата с Турция, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase