Снимка: Архив Reuters
fallback

Тревога буди сред лидерите на западните държави карта, изобразяваща "разрастването" на Ислямска държава. Тя е изготвена въз основа на таен американски доклад, изтекъл в сайта The Daily Beast, пише в електронното си издание гръцкият в. "Етнос".

Документът показвал, че джихадистите не са ограничени само в Сирия и Ирак, а започват да придобиват "опорни точки" в други осем страни от стратегическо значение за тяхното разпростриране.

Въпросният доклад бил изготвен въз основа на данни на ЦРУ и Националната агенция за сигурност (NSA) по искане на Белия дом. В него се предвижда намерението на Ислямска държава да се разшири по целия свят и нейните бойци да се умножат.

Единственият начин да бъде ограничена тази организация е да загуби територии в Ирак и Сирия, казали по този повод американски представители пред сайта The Daily Beast.

Досега Ислямска държава показва активност в Афганистан, Пакистан, Саудитска арабия, Йемен, Египет, Либия, Нигерия и Алжир. Изтичането на този документ, изготвен преди нападенията в Париж, се е появил няколко дни след голямата "победа" на Ислямска държава в Йемен, посочва гръцкият вестник.

В сайта The Daily Beast се твърдяло още, че Белият дом и Пентагонът са отказали да коментират доклада или да потвърдят, че е било отправено искане за разговори по този въпрос с други правителства.

Изданието пишело още, че най-малко 42 крайни джихадистки организации по целия свят са застанали на страната на Ислямска държава през последните две години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

1990

преди 8 години

до 19 Ти си уникално заблуден ... "Щатите са най-големят производител на петрол" ... Направо ме разби с този коментар :) Саудитска Арабия нещо говори ли ти ?

22

Анонимен

преди 8 години

забележете само какво пише , разспространили са се в иемен , а уж и там бяха умерена опозиция

21

Андреев

преди 8 години

Ха,сетили са се най-сетне ! Ами нека да почакат и се почудят още година-две и тогава ще бъде ,моооооого късно! Аз се чудя как досега не можаха да се осетят - хората им поверили държавност та и съдбите си в ръцете им,а те като деца се чудят какво става и дали да предприемат нещо или да си дремукат,както досега...Да,ама ние си имаме една много хубава приказка за това :"Докато мъдрите се намадръват-лудите се налудуват!" Няма време за умуване веч!!!

fallback