Снимка: архив Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко каза, че Крим за руския лидер Владимир Путин е територия, която трябва да бъде населена с изселници от Сибир или да се превърне в голяма военна база, предаде агенция УНН, цитирана от "Фокус".

"Това е за Путин Крим – територия, която трябва да бъде заселена с изселници от Сибир, които сега по спешност се превозват, или да се превърне в голяма военна база", заяви украинският президент.

"За мен Крим е украинска земя. И кримчани са украинци. Ще направя всичко в резултат на подготвената стратегия и използвайки международните правни механизми, над което работим, да се осигури чрез съдебни решения и политическо-дипломатически път връщането на Крим. Алтернатива на това няма", каза държавният глава.

Крим бе провъзгласен за Автономна република още през март 2014 година. Новата власт отхвърли легитимността на правителството в Киев и се обърна за помощ към ръководството в Русия.

На 16 март миналата година се проведе референдум, чрез който Крим бе провъзгласен за суверенна Република Крим, а Севастопол бе определен като град с особен статут.

На 18 март Крим и Русия подписаха договор, чрез който Крим бе приет в състава на Федерацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase