Снимка: архив Reuters

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз.

Още по темата

След България, турският премиер ще посети и  Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността да отворят глава 17, икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.

Припомняме, че преди седмици се състоя среща на върха в Брюксел по въпросите за миграцията. Лидерите на ЕС поискаха помощ от турска страна за спиране на потока от мигранти към Европа.

От срещата стана ясно, че Турция ще получи 3 млрд. евро, премахване на шенгенските визи, ускоряване на преговорите за членство и програма за легално изпращане на бежанци към Европа в замяна на спирането на имигрантските вълни към ЕС

От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase