Снимка: Dnes.bg
fallback

Белгийската полиция показа снимките на още двама души, за които се смята, че са участвали в подготовката на атентатите в Париж на 13 ноември.

Те са били в колата на Салах Абдеслам при едно от двете му пътувания до Будапеща през септември. Двамата вероятно са белгийци, но са използвали фалшиви имена и лични карти. Те са се представили като Самир Бузид и Суфиан Каял при проверка на унгарско-австрийската граница на 9 септември.

Тримата се возели в Мерцедес, нает от Абдеслам, съобщи белгийската прокуратура. Салах Абдеслам, единственият от парижките терористи, оцелял след атентатите, е бил поне два пъти в Унгария. Според някои сведения в медиите там той е търсил съучастници сред имигрантите, чакащи на будапещенската гара „Келети“, откъдето тръгват влаковете за Австрия.

В неделя полицията е претърсила къщата, наета с документи на името на Суфиан Каял край Намюр, на юг от Брюксел. Няма подробности за намереното в нея.

Вторият спътник на Абдеслам - Самир Бузид пък е превел пари на братовчедката на считания за „мозък на атаките в Париж“ Абделхамид Абауд 4 дни след атентатите. С фалшива лична карта на името на Бузид  в един брюкселски офис на „Уестърн юнън“ са преведени 750 евро на братовчедката на Алауд Хасна Аитбуласен, която беше убита заедно с него ден по-късно в парижкия квартал „Сен Дени“ при полицейска акция.

Oще по темата

Полицията уточнява, че разполага с видеозапис на транзакцията.

С двамата, добавени снощи, броят на издирваните за парижките атентати в Белгия става четирима. Полицията търси Абдеслам от 14 ноември, а преди 10 дни към него беше добавено и името на Мохамед Абрини. Той беше заснет на бензиностанция на магистралата за Париж 2 дни преди ударите с една от колите, използвани за атаките. Разследващите съобщиха, че Абдеслам е бил с него в колата, но тази снимка не беше публикувана.

Общо 6 души са арестувани в Белгия за участие в терористична дейност във връзка с нападенията във френската столица, при които загинаха 130 и бяха ранени 350 души. Сред тях са приятели на Абдеслам, които са му помогнали да се прехвърля от квартира в квартира, докато полицията го издирваше в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

бъдете точни моля

преди 8 години

неточните думи са вредни. каков искате да кажете - Самир Бузид и Суфиан Каял били белгийци? Това етническа принадлежност ли е или административна? едно е белгийски граждани - тогщава може всеки Бонгщо да е такъв, няма пречка засега. едно е етнически белгийци, какъвто етнос няма. Има фламандци и валонци. и едните и другите са бели, високи и снвеллооки. биват християни /католици/,будисти или атеисти-хедонисти - повечето. има някои от бахайската вяра, пушат коз. Никога не са мюсюлмани с подобни лиц

4

М

преди 8 години

Брей тоз по търсен от Осама Бин Ладен стана.Те него по бързо откриха

3

изнервен

преди 8 години

Как пък един от тези не прилича на нормален човек, бе?

fallback