Снимка: архив Ройтерс

Решението на Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан да дарят 99% от акциите си във Facebook на нова благотворителна инициатива постави Зукърбърг в отбора на милиардерите, които даряват по-голяма част от богатството си. В този списък попадат имена като Уорън Бъфет и Бил Гейтс. Основната разлика обаче се крие във факта, че създателят на най-голямата социална мрежа в света прави това на далеч по-ранна възраст, в началото на 30-те си години, пише Bloomberg. Фондация Бил и Мелинда Гейтс беше създадена през 2000 г., в която съоснователят на Microsoft, навърши 45 години.

Различна аудитория
 
Въпреки че Зукърбърг фиксира размера на дарението си чрез акциите си във Facebook, стойността на дарението може да нарасне. Акциите на компанията поскъпнаха със 180% от пазарния си дебют през 2012 г., а 90 на сто от анализаторите смятат, че те ще поскъпват още. Същевременно ситуацията може да поеме в обратната посока.
 
Необичайно е един изпълнителен директор да предприеме толкова голям филантропски ход в момент, в който е толкова млад. Бъфет, председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, който е дал почти цялото си богатство за благотворителност, открои Зукърбърг като някой, който може да послужи за пример на новото поколение филантропи.
 
"Той има аудитория, която е абсолютно различна от тази, която имам аз“, коментира миналата година по време на конференция в Лас Вегас 85-годишният Бъфет. Съоснователят на Facebook се включи в инициативата Giving Pledge, създадена от Бъфет, Бил и Мелинда Гейтс. Идеята ѝ беше милиардери да дадат съгласието си да дарят по-голяма част от състоянието си за благотворителност.
 
Бъфет, чието нетно богатство възлиза на 64,2 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index., реши да даде по-голямата част от акциите си в Berkshire на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, когато беше на 75-годишна възраст. Това се случи след смъртта на съпругата му през 2004 г.
 
Преди да се отдаде на филантропията, Гейтс избра да се фокусира върху компанията си, а не върху благотворителни дейности. Той се насочи към филантропията чак след смъртта на майка си Мери Гейтс в средата на 90-те години. В момента фондацията му има 41,3 млрд. долара и е дарила повече от 34 млрд. долара. Гейтс основа организацията през 2000 г.
 
"От името на бъдещите поколения, аз им благодаря“, заяви Бъфет, обръщайки се към Зукърбърг и Чан.
 
Има нещо общо в благотворителните усилия на Бъфет, Гейтс и Зукърбърг – те намаляват данъчните си разходи, тъй като даренията са освободени от данъци.
 
Резултати
 
Зукърбърг не е нов в света на благотворителността. През последните няколко години той е дарявал средства на няколко инициативи, свързани с образованието и здравето. Новата им инициатива ще бъде дружество с ограничена отговорност, контролирано от Марк и Присила, обяви двойката.
 
Днес 99% от дела на Зукърбърг във Facebook се равняват на 45 млрд. долара. Ако всичко това бъде дарено наведнъж, ще бъде достатъчно за създаването на най-голямата американска фондация, сочат данни на Foundation Center. Решението превръща Зукърбърг и Чан в част от вековната традицията на американските филантропи, от времето на Андрю Карнеги и Джон Рокфелер, чиито фондации все още са сред най-големите в страната.
 
Повече новини за най-богатите хора в света можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase