Кралица Матилда и крал Филип. Снимка: архив, Reuters

Белгийският крал Филип и кралица Матилда са били на спа курорт във Франция, докато в Брюксел беше обявена максимална опасност от терористичен акт, съобщават местните медии.

Снимката на кралската двойка по хавлиени халати и джапанки бе публикувана от френско сатирично списание. Филип и Матилда се наслаждават на лечебни процедури, чайове и зеленчукови фрешове във френския курорт Куиберон в Бретан през миналия уикенд, когато в центъра на Брюксел беше разположена войска, а магазините, заведенията и туристическите атракции – затворени.

Публикуването на снимката хвърля светлина върху отсъствието на краля по време на кризата в Брюксел, който остана 4 дни при максимално ниво на заплаха от терористичен акт. Правителството обясни, че има сигнали за подготвяни атаки, подобни на тези в Париж, седмица по-рано, при които загинаха 130 души, а 350 бяха ранени.

„Това е една дълго подготвяна и заслужена почивка“, коментира  прессекретарят на Двореца. Той добавя, че кралят е бил през целия уикенд в контакт с премиера и е следял развоя на събитията в Брюксел. Напомня се, че той се е обадил лично на мароканския крал Мохамед VI, за да осигури включването на мароканските спецслужби в усилията за залавянето на осмия терорист от Париж – Салах Абдеслам. Мароко подаде сигнал на Париж, че „мозъкът на атаките“ във френската столица Абделхамид Абауд се намира в града, което доведе до убийството му.

От Двореца изразиха съжаление за публикуването на снимката, която показва краля извън кабинета и в облекло, което според тях е неуместно за държавен глава. От там добавят, че дори кралете имат право на неприкосновеност на частния живот.

Коментарите в днешните белгийски медии гласят, че не е било необходимо крал Филип да стои в Брюксел по време на блокадата, тъй като той няма правомощия да взема самостоятелни решения, без правителството. Кралят можеше само да направи обръщение към нацията и още повече да изплаши хората, като заяви, че ситуацията е опасна, пише един коментатор, според когото това би било напълно излишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase