Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-очакваното събитие на климатичната среща във Франция изобщо не се случи - руският президент Владимир Путин реши да не се среща с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, пише "РБК дейли".

Ердоган помоли за такава среща в петък; помощникът на руския лидер Юрий Ушаков обясни тогава, че държавното ръководство отказва контакт, тъй като не вижда готовност Турция да се извини, напомня вестникът.

"Няма да се извиняваме на Русия", каза тези дни държавният глава на Турция във връзка със сваления от турската армия руски самолет край границата със Сирия. "Трябва да се извини този, който наруши въздушното ни пространство", добави той.

Според източници на британския в. "Гардиън" от френското правителство френският президент Франсоа Оланд - домакин на климатичния форум, не би желал "антитерористичният дневен ред да открадне срещата на върха". Основното внимание на участниците обаче все пак ще е приковано към усилията на Оланд да формира нова коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава", прогнозира "РБК дейли".

"Турция отказа да се извини за сваления Су-24, а дипломати на НАТО от главната квартира в Брюксел заявяват, че с бомбардировките си Русия усложнява бездруго тежката обстановка в Сирия", пише "Газета". Това разочарова партньорите на Северноатлантическия съюз от коалицията против ИД, които не биха имали нищо против съвместна операция срещу джихадистката групировка. В НАТО се говори за подкопано доверие и глобално неразбиране на действията на Русия, добавя изданието, цитирано от Би Би Си.

Членки на НАТО, включително САЩ, приеха, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция. Същевременно на среща с Владимир Путин в Париж президентът на САЩ Барак Обама изрази съжаление за инцидента, отбелязва "Газета".

Действията на Турция са били съзнателна провокация, която да провали евентуални договорености между Русия, Франция и САЩ за общи действия в Сирия, твърди Леонид Калашников от външнополитическата комисия в Държавната дума.

"Дълбоко съм убеден, че турците искат да провалят всички договорки, постигнати между Франция и Русия, и онези, които Оланд предложи на Обама", казва руският депутат комунист. Според него Турция може да е постъпила по този начин, без да се съобрази с Вашингтон, тъй като води собствена игра в Сирия наред със Саудитска Арабия и Катар.

Страните от НАТО няма как да не се съобразяват с ключовата роля на Москва в решаването на близкоизточния конфликт, пише "Независимая газета".

След среща с турския премиер Ахмет Давутоглу вчера генералният секретар на пакта за пореден път прикани Русия да концентрира въздушните си удари върху позициите на ИД и "да играе конструктивна роля в Сирия", посочва всекидневникът. Тази позиция "обаче става все по-малко приемлива дори на Запад", отбелязва руското издание.

В остър дисонанс с изявлението на Столтенберг прозвучаха например оценките на бившия шеф на американското военно разузнаване генерал Майк Флин, дадени тези дни в интервю за германското сп. "Шпигел". По думите на генерала Русия вече не бива да бъде смятана за "зло" и подлагана на опити да бъде изолирана, тъй като играе принципна роля за решаване на сирийския конфликт. Борбата срещу ИД изисква "конструктивно сътрудничество с Москва", констатира бившият топ разузнавач. И добавя, че САЩ отдавна е трябвало да предложат военна помощ на Франция, без да чакат официалните посещения на президента Оланд във Вашингтон и Москва, пише "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

демократ

преди 8 години

НАТО трябва да се справи с жужето Путин и след дни ще има мир и в Украйна и няма да има ИД!Защо ли *** има интерес да има воина в арабския свят. Ами петрола удари 40 $ ЗА БАРЕЛ. За държавата бензиноколонка е жизнено важно да се вдигне цената иначе руската империя е пред фалит.

55

кой

преди 8 години

вносните горива,от марешки,са по-евтини и с по-добро качество,драги ми 112

54

Анонимен

преди 8 години

Лошото е, че НАТО поради нямане отдавна е без самолети. Например - България. Молете се руснаците да не ви спрат Нефтохим-а, че тогава съвсем сте за окайване, нещастни атлантичета мамини...

fallback