Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters
fallback

Генералната прокуратура на Русия обяви за нежелана дейността в Русия на две чужди неправителствени организации. Това са фондацията „Отворено общество“ и институтът „Отворено общество фондация за съдействие“, съобщи говорителят на прокуратурата Марина Гриднева, цитирана от РИА Новости.

И двете посочени организации са част от структурата на т.нар. фондация на Сорос – мрежа от международни благотворителни организации, създадени от американския финансист Джордж Сорос.

Установено е, че дейността на двете организации представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Русия, каза Гриднева.

Решението на прокуратурата е взето, след като горната камара на руския парламент – Съветът на федерацията, поиска от главния прокурор, вътрешния и правосъдния министър да бъде извършена проверка на организациите, включени в т.нар. патриотична „стоп листа“, която беше утвърдена през юли тази година.

През май в Русия беше приет закон, съгласно който чужди и международни неправителствени организации могат да бъдат обявявани за нежелани в Русия, ако тяхната дейност според правоохранителните органи представлява заплаха за основите на конституционния ред в Русия, нейните отбранителни способности и сигурността на държавата.

Съгласно закона решение за обявяване на дейността на организация за нежелана се приема от главния прокурор съгласувано с вътрешното министерство. Отмяната на подобно решение става по същия ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Наръчник Вовкина

преди 8 години

Не ходете на почивка в Турция !Локум, халва и баклава не яжте !Не пийте грузински коняк !Не яжте полски ябълки !Латвийското захарно цвекло е особено враждебно към вашата храносмилателна система !За нищо на света не правете салата от румънски домати !Финландска водка да не сте помирисали !Чешка бира - също !Хляб от украинско жито - никога !Литовските картофи са вражески и поради това - неособено вкусни !-----Яжте газ, пийте нафта и славославяйте Вожда-жуже до безпаметност !

70

Анонимен

преди 8 години

страхотна новина!

69

Чък

преди 8 години

Мдааа ... наистина са заплаха за конституционния ред в държавата. За нашата може да добавим "америка за България", анти-Български хелзински комитет и подобни. Спомнете си само какво влияние имаше отворено общество преди да бъде тотално презряно в България и как само подкрепяше ман7галите и всякакви престъпници като крякаше постоянно за "правата" им. Това са филиали на чужди разузнавания и злонамерени организации в тъканта на България които всеки момент могат по знак да предизвикат сътресения.

fallback