Снимка: БТА
fallback

Полша е готова да участва в борбата срещу тероризма с политически средства, но не обмисля възможността да окаже голяма военна подкрепа, заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски в интервю за местни медии, публикувано от ТАСС.

"Сега, когато нападнатата от терористи Франция използва механизма, описан в Лисабонския договор, и моли за помощ, ние отговаряме положително на политическо равнище, но ако говорим за наша военна подкрепа, тя ще бъде само символична", каза министърът от новото консервативно правителство на Полша.

Той напомня, че полски военни отдавна присъстват в Близкия изток, като са участвали в мисии на ООН, но вече са изтеглени и няма да бъдат връщани обратно. "Предвид конфликта, който продължава на изток от нашите граници, всеки войник е необходим на Полша", допълни Вашчиковски, визирайки кризата в Украйна.

Новият дипломат №1 във Варшава отбелязва, че е възможно да се намери мирен изход от войната в Сирия и че Полша ще работи в тази насока. По думите му за целта не са нужни военни, а политически и дипломатически действия като оказване на натиск върху страните, които подкрепят финансово "Ислямската държава", лишаване на групировката от достъп до нови бойци, вербувани по света и в Европа, а също да се попречи на радикалните ислямисти да продават незаконно петрол.

"Сега не се виждат желаещи и решимост за такива усилия", заключи първият дипломат на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

ПорЦелан

преди 8 години

Двама поляка - три мнения!

21

TRUE

преди 8 години

До UPRISINGBRAVOOOOOO 100 / 100Poliak ne bi go kazal po dobre. Bravo!!!!Opasiavam se samo che 90% ne razbirat za kakvo pishesh i zashtokazusa na Poliacite im e drug...BRAVO!!!

20

Къш от БГ,тракторист

преди 8 години

До ТашоАааа..тракториста е е много ларж,когато другите ги трепат! Я,питай го дали ще пусне роднините си в сухопътна операция..ще му отпадне присадената коса и странно тънките вежди..от ужас!

fallback