Снимка: Reuters
fallback

Турция ще получи 3 млрд. евро, премахване на шенгенските визи, ускоряване на преговорите за членство и програма за легално изпращане на бежанци към Европа в замяна на спирането на имигрантските вълни към ЕС. Това стана ясно след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, завършила тази вечер в Брюксел.

Oще по темата
От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила. От своя страна Жан-Клод Юнкер, по инициатива на Германия, ще предложи след 2 седмици програма, по която бежанци ще бъдат легално приемани в ЕС.

Тази програма ще бъде доброволна. 8 държави вече са изразили готовност да участват в нея, но Юнкер не потвърди и не отрече броя на хората, които ще бъдат обхванати от нея. Неофициално се говори за от 100 до 400 хиляди души годишно.

Още на 14 декември ще бъде отворена нова преговорна глава – за икономическата и монетарна политика, в преговорите за членство в ЕС на Турция, които са замразени от години. Два пъти годишно европейските лидери ще сядат на една маса с турските, за да обсъждат общи въпроси.

През март Европейската комисия ще даде оценка на готовността за свалянето на визи и от есента турските граждани ще могат да пътуват свободно в Европа.

Европейските лидери се съгласиха и да изплатят 3 млрд. евро на Турция за издръжката на над 2,5 млн. бежанци, които се намират в страната. С парите ще се даде възможност на бежанците да работят, а децата им да учат. Ще се укрепи охраната на границата и ще се засили борбата с трафикантите на хора. Как ще бъдат събрани парите остава да се уточни на 15 декември, когато европейските лидери ще се съберат отново в Брюксел. Председателят на Комисията Юнкер увери, че парите няма да са „празен чек“, а условията по използването им ще бъдат уточнени заедно. Брюксел ще контролира всеки месец как върви харченето им.

"Ние не очакваме Ердоган да пази границата ни. Това може и трябва да се прави от европейците, но очакваме промяна на играта за спиране на потока от бежанци“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата, която приключи за по-малко от 5 часа.

Турският премиер Давутоглу беше по-предпазлив. Той увери, че Анкара ще спазва ангажиментите си, но предупреди, че гаранции за спирането на бежанците няма.

"Що се отнася до Сирия, никой нищо не може да ви гарантира. Ако бомбардировките и терористичните атаки на "Ислямска държава“ продължат, никой не нищо не може да обещае. Но ви обещавам, че Турция ще изпълнява ангажиментите си по плана за действие и миграцията ще е повече легална отколкото нелегална“, заяви Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

циник

преди 8 години

Голяма част от Турция си е дива Индия. Там хората за по-изостанали и от така наречените бежанци. Аз не виждам никаква логика Европа да пуска тях, които са много повече, само и само Турция да държи пришълците. Ислямизацията на Европа тече като по вода и заслуга за това има най-вече предателите, които управляват страните си, наш'те убавци не падат по-долу. Машалла!!!

195

Анонимен

преди 8 години

през юни гангстер ердоган за пореден път ще изисква пари

194

Анонимен

преди 8 години

До юни може и да няма Европа.

fallback