Снимка: БТА
fallback

Турция съжалява за трагичния инцидент на 24 ноември, когато на турско-сирийската граница бе свален самолет с неизвестна към онзи момент принадлежност, заяви на пресконференция днес посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче.

Посланикът определи инцидента като "нежелан" и изрази надежда, че Турция и Русия, като приятелски страни с дългогодишни отношения, имат силата да преодолеят ефекта от това събитие.

Oще по темата

Посланикът представи днес пред журналисти подробности около инцидента, тъй като след станалото в българските медии са се появили много коментари по случая, но по думите му те не се основават на реалната ситуация.

Русия и Турция са съседи, които имат приятелски и многопластови отношения, подчерта посланик Сюлейман Гьокче. Той посочи, че станалото не е насочено срещу Русия и че Турция няма намерение да ескалира ситуацията.

Посланикът подчерта, че в страната му има правила за реакция, които са били създадени заради заплахите по турско-сирийската граница през последните години. По думите му правилата за реакция са били обяснени на всички заинтересовани страни, включително на Русия.

Турция не е отговорна за този трагичен инцидент, каза посланикът и допълни, че Анкара е реагирала при нарушение на нейното въздушно пространство съгласно правилата си за реакция. Посланикът каза, че в момента на свалянето на самолета не е било възможно да бъде установена неговата националност, а турската страна е разбрала, че самолетът е руски едва след изявленията на руски официални лица.

Посланикът информира, че два самолета са нарушили турското въздушно пространство на 24 ноември сутринта и са получили 10 предупреждения в интервал от 5 минути да се насочат на юг. От самолетите е било поискано да се идентифицират. Сюлейман Гьокче каза, че типът на самолетите е бил известен, но не и тяхната принадлежност. Единият от самолетите се е върнал, но вторият е продължил и е бил свален. По думите на посланика самолетът е паднал на сирийска територия, а отломки от него са паднали на турска територия и са ранили двама турски граждани.

Като подчерта, че турското въздушно пространство е и въздушно пространство на НАТО, посланикът отбеляза, че радарните следи на самолетите са били потвърдени и от съюзници в НАТО. Посланикът подчерта, че НАТО е изразила силна солидарност с Турция по повод инцидента на извънредна среща вечерта на 24 ноември и че информацията от съюзниците в НАТО съвпада с турските данни.

Посланикът припомни, че военната операция на Русия в Сирия започна на 30 септември, а на 3 октомври бе извършено първото нарушение на турското въздушно пространство. Сюлейман Гьокче каза, че на следващия ден също е имало нарушение и затова Съветът на НАТО на 5 октомври е обсъдил тази ситуация и е направил изявление, с което Русия е била предупредена за нарушенията с напомнянето, че турското въздушно пространство е пространство и на НАТО.

По думите на посланика през октомври са били проведени много срещи между представители на турските и руските власти на всички нива - политическо, военно и дипломатическо, по време на които е било получено уверение, че Русия няма да нарушава турското въздушно пространство и се е извинила. Били са отворени канали за комуникация между двете страни с цел избягване на евентуални инциденти. Посланикът каза, че тези комуникационни канали са били отворени и на 24 ноември.

Сюлейман Гьокче каза, че Турция е предупредила, че при повторно нарушение на турското въздушно пространство ще реагира и това е било много добре известно на Русия. Турция многократно е изразявала позицията, че ще се придържа към своите правила за реакция, каза посланикът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

учител

преди 8 години

Този посланик ЛЪЖЕ. Почти колкото Едроган.Отвратитително, подло, двулично поведение на турците, не само по този конкретен случай.Никога не бихме отишли на почивка там и не бихме купили турски стоки. С познатите, с които говорих - и те се отказват да ходят там.А за историята ни, колко кланета дължим на турците и т.н. пък въобще не искам да подхващам...

49

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 43 Може да пробват пожелавам им го

48

Анонимен

преди 8 години

Стига сте клеветили Турция, те са прави , ака ти кажат няма да влизаш значи няма в Сирия има война кой къде стреля кой къде лети никой не знае. Защо не помислихте обратно ако Русия беше свалила Турски самолет в Руска територия , знам какви щяха да бъдат коментарите

fallback