Снимка: БТА
fallback

"Бъркотия в картите" може би е причинила инцидента с руския самолет Су-24М, свален от Турция във вторник край сирийската граница - според турските власти, защото е нарушил въздушното пространство на страната, пише "Новие известия".

Oще по темата

Анкара и Дамаск претендират за малка остра издатина, врязана в територията на Сирия - може би тъкмо нея не е заобиколил руският самолет. На турските географски карти тя е оцветена като турска територия, а на сирийските - като сирийска. Руските летци използват сирийски карти, обяснява изданието.

Може би тъкмо тази "бъркотия е причинила трагичния инцидент, смятан от Москва за планирана провокация. Руското министерство на отбраната впрочем твърди, че трасето на полета при всяко положение е минавало най-малко на един километър южно от спорната гранична издатина - сиреч според тази версия Су-24 е бил свален над Сирия, дори ако се водим по турските карти", добавя "Новие известия".

В споровете дали пилотът е нарушил въздушното пространство на Турция основен аргумент на Анкара е версията, че преди да открият огън, турските летци са му отправили най-малко 10 предупреждения.

Турското министерство на отбраната разпространи и аудиозапис, на който мъжки глас казва на английски: "Наближавате границата на турското въздушно пространство. Променете курса!".

Дали записът е автентичен, ще установят специалистите, но още сега има неяснота как за малко над 17 секунди (колкото се е намирал Су-24М в турското небе според външния министър Мевлют Чавушоглу) диспечерите са могли да изрекат 10 пъти това предупреждение, пита руският вестник.

Според оцелелия щурман руският самолет не е получавал никакви предупреждения от турска страна и дори за секунда не е навлизал в турското въздушно пространство. Проблемът е, че отсечката от турско-сирийската граница, където е бил свален бомбардировачът, вече от много години е спорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 8 години

Турция е чакала в засада руския самолет. И го е свалила без предупреждение. Сега С400 чакат турците пак да се "объркат"...

70

Анонимен

преди 8 години

На война като на война

69

Анонимен

преди 8 години

След като Русия не внася официално оплакване в ООН, а само плаче по медфиите, значи няма аргументи. Значи просто можем да си ги турим на оная работа.

fallback