Снимка: Reuters
fallback

Със свалянето на турския самолет Турция може и да е показала по-активна подкрепа към тюркмените срещу руските удари и затова да е превишила правомощията си. Това мнение изрази ген. Кирил Цветков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му постоянно има нарушения на въздушните граници, а и Турция има определени интереси в този район и ги защитава.

"Аз мисля, че Турция нарочно е тръгнала, за да докаже своята решимост да не допуска повече нарушения на въздушното пространство и е посегнала, за да свали самолета", добави ген. Цветков.

Според него притеснително е, че когато един самолет или изтребител излети и изпълнява задача, той се управлява и от централата на НАТО.

"Когато нашите самолети летят и руски изтребители нарушат въздушното ни пространство или когато са близо до него, те се управляват от централата на НАТО. Ако обаче турските самолети не са били управлявани от НАТО и турците са виновни за свалянето на самолета, може да има много по-сериозни последствия", поясни ген. Цветков.

Русия няма да остави просто така този проблем, защото това се превръща в бизнес и Турция знае какво ще загуби от една търговска война, както я обяви президентът Путин, прогнозира ген. Цветков.

"Ние какво можем да загубим? Нас ни интересува повече геополитиката, а не какво ще изгубим. От доста отдавна губим - още откакто започнаха събитията в Украйна и със спирането на газовите доставки", уточни той.

Българските газови находища могат да стигнат за три месеца, отбеляза експертът. По думите му всички са притеснени.

"Колкото и уверено да се говори от управляващите и политиците, че газта ще стигне за зимата, едно такова спиране ще окаже влияние. Русия заплашва, че ще спре и строителството на атомните централи. За нас е добре да ги спре, защото ние произвеждаме достатъчно ток и ще можем да продаваме на Турция. Не трябва да се радваме обаче", добави ген. Цветков.

Според него целият регион на Балканите не е бил толкова опасен, непредвидим и с толкова рискове за националната сигурност, както е в момента.

Хората са изплашени, защото напоследък всичко е свързано с политиката и геополитиката, обясни още ген. Цветков.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 8 години

Благодаря ти,Ердогане,че направи тази идиотска фатална грешка,закопа страната си,и най-вече-най-голямото унижение за нас-родено на 1.12.2014г-антибългарския турски поток,който да ни заобикаля отдалече,като че сме чумави и наказани.И който ти го закла,няма го,браво...Заради дебелосер...Дупетати ни плюят по цял свят-дори и от запад,з-то и там мразят предателите.

24

бандеровец

преди 8 години

До До 16След като в Крим сте недоволни от управлението в Киев през последните 23 години, защо не дойдохте на Майдана заедно да свлим корумпираното проруско правителство.

23

ердоган

преди 8 години

Да жидее Новотюркмения. Смърт на Дамаската хунта.

fallback