Снимка: архив, Reuters

Проектът за газопровод "Турски поток" и строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция попадат в списъка на инвестиционните проекти, които могат да бъдат замразени или отменени като част от ограничителните мерки срещу Анкара, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС.

Този проект ("Турски поток") по нищо не се различава от всеки друг проект, посочи Улюкаев. Той уточни, че проектът попада под действието на закона за специалните икономически мерки, както всеки друг проект.

Още по темата

По думите му ситуацията с АЕЦ "Аккую" е аналогична.

Улюкаев добави, че неговото ведомство бързо ще подготви предложения. Министърът отбеляза, че този инвестиционен проект попада под действието на закона за специалните икономически мерки и може да бъде предмет на решение, според което да бъде замразен или отменен.

Улюкаев съобщи, че икономическите ограничения, свързани със свалянето на руския самолет от Анкара, могат да включват също така ограничаване на гражданските полети от и до Турция. Освен това може да спре подготовката на зона за свободна търговия между двете страни, информира Ройтерс.

По думите му правителството ще анализира възникващите рискове във връзка с планираното въвеждане на ограниченията. Става дума включително за туристическия отрасъл, авиопревозвачите и компаниите, работещи в областта на вноса и износа.

На заседание на правителството днес руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че Русия ще въведе ограничения срещу Турция и ще замрази редица съвместни проекти в отговор на свалянето на самолета Су-24. Той даде срок от два дни на ведомствата да подготвят предложенията, определяйки действията на Анкара като "акт на агресия" срещу Русия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase