Снимка: архив, Reuters

Огромното мнозинство от българите (80%) смятат, че промените в климата са "сериозен проблем" за човечеството, съобщи днес Европейската комисия.

България е сред трите европейски държави, в които хората най-често мислят за него. Броят на активно интересуващите се у нас се е увеличил с 13 на сто само за 2 г. Въпреки това затоплянето на Земята е едва на четвърто място сред рисковете за нейното оцеляване.

Българите, половината от които живеят под нивото на оцеляване, поставят на първо борбата с бедността, глада и недостига на вода. Икономическата ситуация и международният тероризъм са класирани втори и трети, съобщава „Евробарометър“ в изследване, публикувано днес в Брюксел.

Всеки пети анкетиран е декларирал, че прави каквото може, за да намали последствията от климатичните промени, но се сеща как едва след като са му показали списък от практични мерки, пишат авторите.

Всеки втори съобщава, че избира български и стоки според сезона пред вносните (53%) и че отказва найлоновите торбички в магазините (48%). Изследването не уточнява дали българските стоки са предпочитани заради по-ниските им цени или защото парниковите газове за доставката им са по-малко. След въвеждането на такса върху найлоновите торбички броят на хората, които си пренасят покупките със собствени торбички, се е увеличил с 21 процента.

Четенето на енергийните етикети на домакинските уреди при покупка и смяната на дограмата са други популярни методи в България.

Разделното събиране на отпадъци, което се декларира от 74% от гражданите на ЕС, у нас се практикува от 37 на сто от анкетираните.

Всеки пети българин е казал, че предпочита градския транспорт пред колата от екологични подбуди.

Въпреки че почти всички участници в проучването смятат, че борбата с климатичните изменения може да се води само, ако в нея участват всички държави, повечето българи предпочитат задачата да бъде поверена на бизнеса и на националните правителства (73%), а не на международни организации като ЕС, екоорганизации и местните власти. Едва 7 на сто смятат, че собствените им усилия са достатъчни.

Проучването е направено по повод Световната конференция за климата на ООН, която започва в Париж в понеделник. 147 държавни лидери са потвърдили участие в нея. Целта е да се постигне световно споразумение за намаляване на парниковите газове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase