Снимка: Reuters

Оцелелият пилот на руския бомбардировач "Су-24М", свален от Турция на границата със Сирия вчера, обяви, че екипажът не е получавал никакви предупреждения от турска страна за нарушение на въздушното пространство. Не е имало сигнали от Турция за това нито по радиото, нито визуално.

Още по темата

"Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, да застанат на паралелен курс", каза днес оцелелият щурман Константин Мурахтин, цитиран от ТАСС и БТА. Той обясни и че ракетата е дошла внезапно отзад и екипажът не е бил в състояние да направи маневра.

Руският "Су-24М" бе свален във вторник с ракета "въздух-въздух" от изтребител "F-16" на турските ВВС. Двамата членове не екипажа катапултираха, но единият загина, а вторият оцеля и бе спасен след 12-часова операция, в която бе унищожен един хеликоптер "Ми-8" и загина един руски морски пехотинец.

Веднага след инцидента Анкара обяви, че руският "Су-24М" е навлязъл в турското въздушно пространство и не е реагирал на предупрежденията. Москва отрече това и заяви, че напротив турският самолет е навлязъл в небето над Сирия.

Мурахтин разказа пред журналисти, че той и колегата му многократно са летели преди в същия район и са се връщали в базата си безпрепятствено.

Щурманът каза още, че познава района "като петте си пръста" и може да се ориентира в него и без да ползва бордовите прибори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase