Снимка: Ройтерс
fallback

"Сирия: Турция саботира коалицията срещу Даеш", пише в заглавие в. "Фигаро", използвайки арабското название на "Ислямска държава".

Oще по темата

Вестникът определя инцидента със свалянето на руския боен самолет от турски изтребители като безпрецедентен, но цитира турските власти, че действията им не са били насочени срещу конкретна държава, а са били взети мерки за защита на териториалния суверенитет на Турция. Изданието припомня, че Русия вече многократно е била обвинявана в нарушаване на турското въздушно пространство.

Сега най-сложната задача е да се предотврати изостряне на напрежението между Москва и Анкара и да не се допусне ситуацията да излезе извън контрол, пише в. "Дейли телеграф".

"Ако Путин си играе с огъня, накрая ще се опари", казва анализаторът на вестника Кон Кофлин. Сваленият в турското въздушно пространство руски самолет ще стане урок за Путин, който напоследък живееше с убеждението, че едва ли някоя натовска страна ще се реши да изостри отношенията си с Русия, пише Кофлин.

Трябва при това да се отбележи, че самата НАТО от години гледа през пръсти на провокационните и агресивни действия на Кремъл в различни региони, било то в Грузия, Украйна или балтийските страни, добавя авторът на "Дейли телеграф".

Безпрецедентните действия на Турция - за пръв път от 50 години страна членка на НАТО сваля руски боен самолет - носят крайно провокационен характер. Възможните последици от това решение на Турция смразяват кръвта, пише в. "Дейли мейл".

Турция вероятно е горяла от желание да свали руски самолет, пише в. "Индипендънт", който отбелязва, че дори руският Су-24 да е навлязъл в турското въздушно пространство, това е било съвсем за кратко. Според вестника турските власти са били ядосани, че в последните седмици Русия редовно е нарушавала турското въздушно пространство, а освен това в този случай турците са действали от името на борещите се срещу режима на Асад сирийски тюркмени, по чиито позиции е нанасяла удари руската авиация.

Според в. "Гардиън" станалото едва ли ще доведе до сериозни последствия за отношенията между НАТО и Русия и това си личи от стремежа на всички заинтересовани страни да разглеждат инцидента в рамките на отношенията между двете държави, а не да го издигат на равнището на НАТО. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

хх

преди 8 години

Интересно дали руски ракети могат да поразяват стингъри и други подобни малки зенитни системи. Защото в Афганистан не можеха и това реши войната.Руснаците вече два месеца бомбардират сирийските туркмени,които са си етнически турци и това предизвика няколко скандала Ердоган-Путин.Миналата седмица турците внесоха въпроса и в ООН,но руснаците се направиха на луди и продължиха бомбардировките.Ако това продължи,явно Турция ще даде стингъри на туркмените и войната ще се затегне

21

анонимен

преди 8 години

Снощи руснаците показаха снимка със сина на Ердоган прегърнат от двама араби.И до нея друга снимка с единия от двамата араби сниман с пет отрязани глави пред себе си.Не бе той бил умерена опозиция-Сутринта пък по БТВ показаха филм на Ройтерс точно за тази умерена опозиция как възпитава във радикален ислям децата си-от 10-15 годишни/филма е за точно тези които Турция защитава.Защо и вие не ги показвате,защо мълчите,защо ги криете.

20

Анонимен

преди 8 години

Ало,ало,по-големата коалиция да си прибере по-малката коалицийка дъщерна дет са я кръстили Даеш-Идил на партньорски начала Запад-Изток-Север-Юг за да не броят броеницата що тъй стана,а само пари като са напечатели за себе си и одъщерната си коалицийка и да се издължат за щети и авантюри на Башар Асад,че са му вдигнали толкоз много бази и оръжие от вси страни,а сега всичко туй отива за отпадъци и съборетени дет оставиха и всичко туй му е доставяно без право на ползване и той си е удържал словото.

fallback