Снимка: Reuters
fallback

Пентагонът подкрепи твърденията на турските военни, че са предупредили руския бомбардировач 10 пъти, преди да го свалят близо до сирийската граница, предаде Франс прес.

Oще по темата

"Можехме да чуем всичко, което се случваше, тези комуникации се осъществяваха на отворени канали", заяви полковник Стив Уорън.

"Потвърждавам това", отговори американският военен говорител на въпрос за десетте предупреждения, които Турция твърди, че е отправила към руския самолет, обвинен в нарушаване на въздушното й пространство.

Турция предупреди неколкократно руските пилоти, преди да свали самолета, но те не отвърнаха, посочи американски военен говорител, цитиран от Ройтерс. Той каза, че бомбардировачът е свален на границата, но не може да уточни къде, и че не е известно какво е състоянието на руските пилоти.

Независимо от инцидента с руския изтребител, операциите в Сирия и Ирак на оглавяваната от САЩ военна коалиция продължават, както са планирани, заяви по-рано полковникът от американската армия Стив Уорън, говорител на коалицията срещу "Ислямската държава" (ИД), предаде Ройтерс.

"Това е инцидент между руското и турското правителство. Това не е проблем, който е част от операциите", каза за репортери в Пентагона Уорън чрез видеоконферентна връзка от Багдад.

"Нашите бойни операции срещу ИД продължават, както са планирани, и ние нанасяме удари в Ирак и в Сирия".

В това време Русия изрази официален протест пред военното аташе на Турция заради атаката срещу руския самолет Су-24, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

"Военният аташе към посолството на Република Турция в Русия по въпросите на отбраната бе извикан спешно и пред него бе изразен официален протест по отношение на действията на ВВС на Турция", посочи руското военно ведомство.

От изявлението на пресслужбата стана ясно, че министерството разглежда действията на турските ВВС като неприятелски акт, както и че предприети от него опити да осъществи контакт с Турция по горещата линия между двете държави във връзка с инцидента са завършили без успех.

Пресслужбата съобщи също, че руското министерство на отбраната разработва комплекс от мерки за реакция при подобни инциденти.

"Бойните действия срещу терористите в Сирия ще продължат", добави пресслужбата.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин заяви, че руският самолет е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Според думите на Путин в момента на нападението руският Су-24 се намирал на височина 6 000 метра и е бил на 1 км от турската граница.

Путин нарече случилото се "удар в гърба", нанесен на Русия от "съучастници на терористите".

Президентът на Руската федерация подчерта, че сваленият Су-24 не е застрашавал Турция по никакъв начин, защото е провеждал операция срещу забранената в Русия терористична организация "Ислямска държава".

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Путин заяви, че атаката на турските ВВС срещу руския Су-24 в Сирия ще има сериозни последици за отношенията между Русия и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

201

Анонимен

преди 8 години

И тука се напълни с рубладжии

200

Анонимен

преди 8 години

"Краткосрочно нарушение на границата не може да бъде повод за атака"Ердоган - 2012 г., коментирайки решението на Сирия да свали турския F-4 Phantom над своята територия.Някой да му напомни какво е казал тогава !!!

199

цезар

преди 8 години

Че то турците могат да отправят 10 предупреждения и когато СУ то е бил в сирийското въздушно пространство. Нали трябва да има оправдания. Но Москва не вярва на лъжи и сълзи.

fallback