Снимка: Reuters

Турция трябва да бъде добавена в списък на страни, до които Русия не изпълнява полети. Руските туристи не бива да се намират в страна, където не е безопасно.

Това е коментирал пред "РИА новости" член на комитета по международни дела на Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, Игор Морозов.

Още по темата

"Това направление не бива да съществува, докато не се нормализират отношенията с Турция. Руски туристи не бива да пребивават в страна, която сваля руски самолети", е казал Морозов. 

По-рано днес руски изтребител Су-24 бе свален от турските военновъздушни сили. Владимир Путин обяви, че самолетът е бил свален с ракети от типа "въздух-въздух" от турски изтебители F-16 и е паднал в територията на Сирия, на 4 километра от границата с Турция.

Турция от своя страна обяви, че има право да защитава въздушното си пространство. Според Анкара руският самолет е нарушил турското въздушно пространство и е свален след нееднократни предупреждения.

Министерство на отбраната на Русия от своя страна заяви, че руски самолет Су-24 е паднал в Сирия и вероятно е свален. Ведомството подчерта, че летателният апарат не е напускал сирийската територия.

Министерството заяви, че пилотите са катапултирали. По-късно сирийски бойци разпространиха снимки и видео с убит пилот, за който се твърди, че е руски военен.

В обръщение те обявиха, че мъжът е бил застрелян във въздуха, докато се опитвал да насочи парашута си към територия, която е под контрола на правителствените сили на Башар Асад.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase