Новият полски премиер Беата Шидло. Снимка: БТА

Новият полски премиер Беата Шидло заяви днес, че страната й не е готова да приеме 7000 бежанци, предаде Асошиейтед прес.

Предишното правителство на Ева Копач се беше съгласило да приеме този брой бежанци. Шидло заяви обаче днес, че вярва, че страните членки на ЕС ще подновят дискусията за миграционната политика. Тя припомни неотдавнашното решение на Дания да затегне правилата си за прием на мигранти.

Шидло изтъкна, че ситуацията се е променила след атентатите в Париж. "Настоящите решения не са добри и ние сме готови да седнем и да ги обсъдим", добави тя.

По-рано днес новият министър на вътрешните работи на Полша Мариуш Блашчак окачестви като "погрешно" решението на предишното правителство на страната да приеме 7000 мигранти, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

В изявление по полското национално радио днес Блашчак заяви, че новото правителство "няма да прави компромиси" със сигурността на полските граждани. Той обаче не каза, че кабинетът във Варшава ще откаже да участва в плана на ЕС за преразпределяне на 160 хиляди мигранти, пристигнали в Италия и Гърция.

Блашчак коментира решението от петък на вътрешните министри от ЕС за въвеждането на контрол върху гражданите на ЕС и границите на съюза. По думите му граничните служби ще оценяват кой мигрант представлява заплаха и кой не. Полша ще се постарае да възстанови постовете за граничен контрол, които бяха премахнати през последните няколко години, каза полският министър на вътрешните работи.

Миналата седмица новото консервативно правителство на Беата Шидло положи клетва и получи доверие в долната камара на полския парламент, припомнят агенциите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase