Снимка: Reuters

Рецесията, от която Русия страда от една година заради рязкото поевтиняване на петрола и западните санкции, свързани с украинската криза приключи, заяви днес министърът на икономиката Алексей Улюкаев, цитиран от АФП.

"Рецесията на руската икономика приключи", каза Улюкаев. Той уточни все пак, че общо за 2015 година брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да се свие с "3,9 на сто, вероятно и с по-малко - "3,7 на сто" след растежа от 0,6 на сто за 2014 година.

Според руската статистическа агенция Ростат БВП е намалял с 4,1 на сто през третото тримесечие спрямо същия период година по-рано в сравнение с минус 4,6 на сто през второто и минус 2,2 на сто през първото.

Някои икономисти изразиха мнение, че спадът от 4,1 на сто през третото тримесечие спрямо същия период година по-рано отговаря на стабилизиране, та дори на леко нарастване спрямо второто тримесечие, отбелязва АФП.

Улюкаев заяви неотдавна, че руската икономика вече е стигнала дъното на рецесия през юни - юли.

И макар икономическата активност в Русия да се е стабилизирала, както изглежда, перспективите за бърз скок, както това стана сред кризите през 1998-а или 2009-а са твърде несигурни. Икономическите санкции на западните сили не са отменени, а цените на петрола, основен източник за приходите в бюджета на Русия, не са повишават значително, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase