Снимка: Булфото
fallback

Европейският съюз е одобрил няколко енергийни проекта, свързани с Турция. Между тях на първо място бил “Турски поток", свързващ руския и турския черноморски бряг, към който Брюксел досега се отнасяше резервирано, пишат турски медии, цитирани от "24 часа".

Подкрепата на ЕС идвала основно поради обстоятелството, че “Турски поток” се обвързва с газопровода “Тесла”, който ще бъде продължение на “Турски поток” и ще пренася газ от турската граница за Гърция и Австрия.

На срещата на Г-20 в Анталия президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин се договориха да продължат преговорите за “Турски поток”. Предвижда се отложените споразумения да бъдат подписани при визита на Ердоган в Москва на 15 декември.

В същото време ЕС ще съдейства и за реализирането на Трансанадолския газопровод ТАНАП между Турция и Азербайджан, който ще снабдява и газопровода “Тесла”. А също и на Транскаспийския газопровод, който ще пренася азерски и туркменски газ в Турция.

Подкрепата на ЕС ще даде възможност за превръщането на Турция в газов хъб за Европа, коментира представител на турското енергийно министерство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

279

Анонимен

преди 8 години

И кво .... Турция прави газов хъб, а ние..........изпускаме газове ....sorry..... предадени сме за поеден път и от нашите (модерно е) европейски партньори и от нашите американски партьори

278

Анонимен

преди 8 години

В тази новина няма никаква истина.Бълва се от руски и наши продажни сайтове.

277

хи хи

преди 8 години

A някой прочете ли че, това твърдение е с произход турски вестник...енергийната комисия ЕС сигурно си няма хабер какво и приписват турските медии

fallback